Vadegust
Curiositats de la llet que segur que desconeixes

T’agrada la llet i ets dels que se la pren de qualsevol de les maneres, ja sigui freda o calenta, sola o acompanyada? Doncs aquest article t’interessa, perquè segur que hi ha moltes curiositats de la llet que desconeixes, tal i com publica ‘Ok Diario‘.

Consum

Segons dades proporcionades per l’Organització Mundial de les Nacions Unides per a l’Alimentació i Agricultura (FAO), més de 6.000 milions de persones prenen llet a nivell global. El 85% de la producció mundial de llet és de vaca.

Nutrients

La llet és un aliment molt saludable pel seu alt valor nutricional. És rica en minerals com el calci, el fòsfor i el potassi, així com en vitamines. També conté proteïnes i greixos que són necessàries per al correcte funcionament de l’organisme. Un sol got de llet aporta el 15% de la quantitat diària recomanades de vitamines.

Mitologia grega

La nostra galàxia rep el nom de Via Làctia, i la raó té a veure amb la mitologia grega. En l’Antiga Grècia, es creia que la galàxia s’havia creat per la llet que emanava dels pits de la deessa Hera.

Un got amb llet | Pixabay
Un got de llet | Pixabay

Distribució

En l’actualitat, la forma més comuna d’adquirir la llet és en briks. Però no sempre ha estat així. Aquests no van arribar fins a l’any 1964. Anteriorment, es venia en ampolles de vidre, i va ser a partir del segle XIX quan va augmentar la popularitat del lliurament de llet a casa.

Picant

Els amants del menjar picant saben molt bé que la llet és el millor remei que existeix per a eliminar la sensació de cremor a la boca i a l’estómac. Prendre aigua o refrescos no és una bona idea perquè potència encara més el picant. No obstant això, la llet conté una proteïna coneguda com a caseïna, que combat la cremor de manera molt efectiva.

Llet d’ovella i de cabra

La llet d’ovella conté el doble de greix que la de vaca i, per tant, aporta moltes més calories. Els minerals i les vitamines estan més concentrats, i té un menor contingut en aigua. El sabor és més fort. La llet de cabra és més fàcil de digerir i provoca menys reaccions al·lèrgiques que les de vaca.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Martina a març 09, 2023 | 18:58
    Martina març 09, 2023 | 18:58
    La llet es el aliment mes antic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa