T’agrada la llet i ets dels que se la pren de qualsevol de les maneres, ja sigui freda o calenta, sola o acompanyada? Doncs aquest article t’interessa, perquè segur que hi ha moltes curiositats de la llet que desconeixes, tal i com publica ‘Ok Diario‘.
Consum
Segons dades proporcionades per l’Organització Mundial de les Nacions Unides per a l’Alimentació i Agricultura (FAO), més de 6.000 milions de persones prenen llet a nivell global. El 85% de la producció mundial de llet és de vaca.
Nutrients
La llet és un aliment molt saludable pel seu alt valor nutricional. És rica en minerals com el calci, el fòsfor i el potassi, així com en vitamines. També conté proteïnes i greixos que són necessàries per al correcte funcionament de l’organisme. Un sol got de llet aporta el 15% de la quantitat diària recomanades de vitamines.
Mitologia grega
La nostra galàxia rep el nom de Via Làctia, i la raó té a veure amb la mitologia grega. En l’Antiga Grècia, es creia que la galàxia s’havia creat per la llet que emanava dels pits de la deessa Hera.

Distribució
En l’actualitat, la forma més comuna d’adquirir la llet és en briks. Però no sempre ha estat així. Aquests no van arribar fins a l’any 1964. Anteriorment, es venia en ampolles de vidre, i va ser a partir del segle XIX quan va augmentar la popularitat del lliurament de llet a casa.
Picant
Els amants del menjar picant saben molt bé que la llet és el millor remei que existeix per a eliminar la sensació de cremor a la boca i a l’estómac. Prendre aigua o refrescos no és una bona idea perquè potència encara més el picant. No obstant això, la llet conté una proteïna coneguda com a caseïna, que combat la cremor de manera molt efectiva.
Llet d’ovella i de cabra
La llet d’ovella conté el doble de greix que la de vaca i, per tant, aporta moltes més calories. Els minerals i les vitamines estan més concentrats, i té un menor contingut en aigua. El sabor és més fort. La llet de cabra és més fàcil de digerir i provoca menys reaccions al·lèrgiques que les de vaca.