Vadegust
Has pres la cervesa a la temperatura equivocada tota la vida
agraph -->

Et consideres un amant de la cervesa? I t’agrada prendre-la molt freda i, si pot ser, amb una copa o got acabat de treure del congelador? Doncs potser t’has de replantejar el teu amor per aquesta popular beguda. Segons publica ‘La Vanguardia’, la temperatura és bàsica a l’hora de prendre una cervesa, i està bé prendre-la fins i tot per sota dels 3 graus si és una d’aquestes que es beu gairebé d’un glop per a aplacar la set a l’estiu.

Però si es pretén gaudir plenament d’una cervesa de qualitat, especialment d’elaboració artesanal, cal saber a quina temperatura prendre-la per a apreciar els mil i un matisos de sabors i aromes que li donen les maltes, llúpols i altres ingredients, acuradament seleccionats per a oferir la millor experiència.

L’excés de fred disminueix la volatilitat dels components aromàtics d’aquesta beguda. Com més freda està la cervesa, menys bombolles desprèn i bona part de les aromes, en lloc d’ascendir amb elles, es fixen en el líquid. D’aquesta manera deixen d’apreciar-se per l’olfacte, al mateix temps que provoca un canvi substancial en el sabor, fins al punt de convertir una cervesa en una beguda plana, insulsa i sense intensitat.

Dues cerveses | Pixabay
Dues cerveses | Pixabay

És cert que el fred pot millorar alguns aspectes, com l’amargor, la sequedat i el carbònic, però posats a triar, és preferible la primera opció (una mica més de temperatura), perquè aromes i sabor són bàsics per a apreciar una bona cervesa.

Si per contra se serveix massa calenta, sobresurten les aromes i sabors, però a mesura que es va aproximant a la temperatura ambient, es va dissipant l’amargor dels llúpols i també disminueix la quantitat de gas, de manera que tampoc es viu l’experiència tal com hauria de ser.

Cert que cadascun pot decidir si la cervesa li agrada més o menys freda, però només prenent-la a la temperatura adequada s’apreciaran totes les qualitats que caracteritzen aquesta beguda ancestral.

No existeix una sola resposta per a la pregunta de quina és la temperatura ideal, perquè depèn de molts factors. Un d’ells i el més important, és l’estil de cervesa. Un altre, la que determina l’elaborador que és la millor per a delectar-se amb la seva creació en concret. I existeix un altre factor, aquest més cultural, que depèn de la tradició del lloc on es prengui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa