Vadegust
Els boletaires de les Terres de l’Ebre tanquen una temporada “fluixa”

Els boletaires de les Terres de l’Ebre tanquen una temporada “fluixa” que s’ha escurçat a causa de les altes temperatures i la manca de tempestes. Ara bé, tot i que han crescut menys bolets, aquests han estat variats. Més enllà dels rovellons, enguany s’han trobat camagrocs, ‘morenetes’, ‘pegaloses’ i ‘bitxacs’. Segons el president de l’Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre Bitxac, Joan Moisés, les pluges previstes pels pròxims dies en zones més litorals propiciarien el creixement de nous bolets. Durant tot el cap de setmana, una vintena de parades de tot tipus s’han reunit a la 15a edició de la Fira Rovelló de Reguers (entitat de població de Tortosa) amb un programa que ha girat entorn a aquest i altres productes de la tardor.

Una vintena de parades s’han repartit al recinte firal dels Reguers en el marc de la quinzena edició de la Fira del Rovelló, malgrat que només una n’ha venut. “Aquesta setmana hem anat a buscar-ne a la zona de Paüls i tot el bosc estava massa sec. Hem hagut d’anar fins a Terol per trobar-ne”, ha explicat Àngel Benaiges, responsable de Fruita de les Serres de l’Ebre.

Davant la baixa oferta de rovellons, nombrosos visitants han aprofitat per fer cua i comprar-ne caixes, d’entre un quilo i quilo i quart. Segons Benaiges, el fet de ser un negoci familiar els permet oferir un preu més econòmic que la resta del mercat. Tot i això, ha reconegut que la producció s’ha vist castigada respecte anys enrere.

La resta de paradistes han promocionat productes de quilòmetre zero relacionats amb la tardor, com ara magranes, gínjols o dolços típics de la temporada, com és el cas de borraines, flors de carabassa o bunyols de sucre.

La manca de pluges contínues condiciona la temporada de bolets

La principal causa que ha provocat l’escassetat de bolets ha estat la pluja irregular registrada al conjunt del Parc Natural dels Ports durant tot l’any. Un fet al qual s’hi ha sumat un episodi prolongat de calor a la tardor, fora de l’habitual per l’època. “Els bolets no tenen pell i són molt sensibles als canvis de temperatura. Necessiten pluja i humitat com a mínim un període de tres setmanes”, ha apuntat a l’ACN el president de l’Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre Bitxac, Joan Moisés.

L’aficionat als bolets Adrián Grau ha afegit que la producció de rovellons s’ha rebaixat notablement respecte l’any passat. Grau també ha recordat que en temporades anteriors, la campanya començava a mitjans del mes de setembre i s’allargava dos mesos, amb l’arribada de les primeres nevades.

Encara que els dos experts en bolets coincideixen que la temporada, de menys d’un mes de durada, està acabada, també apunten que les precipitacions en zones més litorals podrien propiciar el creixement de nous bolets, encara que necessitarien un episodi prolongat de tempestes. “Si ve un excés de calor, els matarà a tots”, ha alertat Grau.

L’única parada de rovellons de la 15a Fira del Rovelló de Reguers (Tortosa), aquest diumenge | ACN

Lluny d’un “esclat de bolets”

En aquest sentit, trobar bolets a les Terres de l’Ebre ha estat una tasca complicada aquesta tardor. Segons Moisés, de cara al futur hi ha dos factors que podrien condicionar les pròximes campanyes; d’una banda, el canvi climàtic amb nous episodis d’altes temperatures fins ben entrada la tardor i més pluges irregulars i de l’altra, els incendis que puguin afectar els ecosistemes i danyar la diversitat ambiental.

Tot i les dificultats per omplir els cistells, enguany els boletaires afirmen que n’han trobat de ben variats. “No hem tingut un esclat de bolets, però pel que fa a la varietat, no ens podem queixar. Hem trobat algun camagroc, llenegues grogues i negres, encara ara es poden trobar bitxacs i fins i tot amanita muscaria, un bolet que és rar a la nostra zona”, ha assegurat Moisés. Grau, per la seva part, ha afegit que les últimes setmanes també ha trobat algun que altre ‘pegalós’, bolets de pastor o morenetes.

D’altra banda, el president de l’Associació de Micologia de les Terres de l’Ebre Bitxac ha reiterat la necessitat de diversificar la recerca de bolets i conscienciar la població sobre l’existència d’altres espècies, a banda dels rovellons, que són comestibles.

Conèixer el terreny, imprescindible per trobar bolets

Fins als anys seixanta, anar a buscar rovellons era una pràctica molt estesa als Ports, que passava de generació en generació. Per trobar bolets, tant si la temporada és copiosa com si no, Grau confessa que el secret rau en el coneixement de la zona. “Cal trepitjar terreny i memoritzar-lo, per saber en cada moment on et trobes. I llavors, estar pendent de la natura per protegir-se en cas d’un canvi de temps sobtat. La naturalesa sempre avisa, cal saber-la escoltar”, ha sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa