Vadegust
Balfegó finalitza la campanya de captura de 2.410 tones de tonyina en sis dies

Les embarcacions d’encerclament de l’empresa tonyinaire Balfegó ha tornat ja al port de l’Ametlla de Mar després de finalitzar la campanya de pesca d’enguany. Durant sis dies, han capturat les 2.410 tones de tonyina roja dels acords comercials assolits enguany en sis dies de pesca efectiva. Està previst que les embarcacions que transporten el peix arribin dintre de deu dies. La flota estava formada enguany per vuit barques d’encerclament –cinc de les quals franceses-, 29 naus en total comptant remolcadors i auxiliars, que tenien fins l’1 de juliol per assolir la quota adjudicada. L’empresa ha aplicat enguany un protocol experimental per millorar la seguretat dels mariners i dels exemplars durant les maniobres.

Com ha explicat Pere Vicent Balfegó, copresident de la companyia que ha comandat una les embarcacions, el protocol experimental ha servit per provar, en primer lloc, un nou disseny de la xarxa, preparat per capturar les tonyines “de forma més circular i amb més profunditat” i donar “més espai” als peixos.

També s’aplica des de la campanya passada, un sistema electrònic que permet “una estimació ajustada” del nombre d’exemplars i el pes mitjà dels bancs de peixos, abans de pescar-los. S’esquiva així la captura de bancs de tonyines excessivament voluminosos que poden provocar complicacions operatives. En concret, es desestimen els bancs de peixos de més de 2.000 tonyines per controlar la densitat i “evitar que pateixin”.

Pel que fa a la tripulació, enguany també s’ha evitat fer calades durant la tarda per no mantenir les tonyines dins del cercle durant la nit. Això ha comportat reduir les hores de treball dels tripulants i “s’ha facilitat la conciliació i el descans”. Com han apuntat des de l’empresa el protocol s’ha aplicat “amb èxit” i destaquen que “comportarà importants millores a les futures campanyes de pesca”.

La digitalització i automatització de totes les transmissions entre els vaixells de la flota (formada per vuit vaixells d’encerclament, setze remolcadors i cinc embarcacions auxiliars) ha optimitzat i agilitzat el registre de les captures i la custòdia de la documentació i les comunicacions. Cada embarcació de la flota anava equipada amb una tauleta, un correu electrònic, una antena i un encaminador per a comunicar-se a través de satèl·lit.

Des de Balfegó celebren que un any més s’hagi finalitzat la campanya de captura de la quota assignada “amb poc temps” i han felicitat “l’esforç i la ràpida adaptació de tots els tripulants i vaixells” que han participat en aquesta campanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa