Nomen Foods enllesteix el llançament i comercialització de la seva nova gamma de vasets d’arròs cuit i llest per consumir en un minut. Els envasos precuinats es presenten al mercat amb sis referències i es volen diferenciar dels competidors per “qualitat i sostenibilitat”. Els vasets ‘Qualitat 1 Minut’ estan fets amb arròs rodó del delta de l’Ebre -excepte el basmati- i es cuinen al buit en un envàs de vidre reutilitzable, un procediment energèticament “més eficient” que consumeix energia verda. A més a més, Nomen ‘Qualitat 1 Minut’ serà la primera gamma amb un vaset d’arròs ecològic al mercat. L’empresa ha posat en marxa una nova planta a Deltebre (Baix Ebre), de 1.700 metres quadrats i capacitat per produir 10 milions d’unitats anuals.
En relació al tancament, Nomen ha desenvolupat un sistema de la mà d’Openvac i el CNTA que fa possible provocar un buit extrem a l’interior, el que comporta un augment de la temperatura i, per tant, una reducció dels temps de cocció i esterilització emprats amb envasos més convencionals, així com el manteniment del producte en les seves qualitats originals i una minimització del risc d’oxidació, entre altres.
‘Qualitat 1 Minut’ es presenta en formats de 125 g i de 200 g i el consumidor els comprarà en un pack de dues racions. Es pot triar entre sis referències: arròs rodó, basmati, integral, integral amb verdures, integral amb quinoa i, com a novetat, també ecològic. Aquest primer any sortiran 10 milions de racions del complex amb el qual Nomen compta a Deltebre (Tarragona) i que la companyia ha ampliat recentment. A aquesta quantitat, que preveu incrementar en els pròxims exercicis, cal sumar la producció de plats preparats format gran consum, que el passat exercici va aconseguir prop de 500.000 kg i que fins avui estaven externalitzats.
El producte, que serà presentat en el marc d’Alimentària 2022, anirà destinat al mercat espanyol i al francès, si bé “en una segona fase també a altres països d’Europa, d’acord amb el pla d’expansió internacional” que la companyia va anunciar el 2021.
Augmentar la competitivitat en matèria de producció ecològica
D’altra banda, l’empresa catalana està treballant juntament amb un grup operatiu de l’Associació Europea per a la Innovació (AEI), que pretén donar solucions de base tecnològica per al cultiu de l’arròs en zones humides amb limitacions naturals específiques i en els quals es pretén augmentar la competitivitat en matèria de producció ecològica. En aquesta mateixa línia, té un projecte amb el grup operatiu ‘Organic Delta Rice’, impulsat per Agroserveis i la Universitat de Barcelona, amb l’objectiu de crear el coneixement tècnic necessari per a la producció ecològica d’arròs en el Delta de l’Ebre que té els seus objectius centrats en produir un 20% d’arròs ecològic en l’escenari 2030.