El recurs de posar al congelador el menjar que no tenim intenció de consumir a curt termini està molt extès. I segur que sovint t’has preguntat quant dura cada aliment en aquestes condicions. T’oferim un temps aproximat per a cada producte, tal i com publica Rac1:
Carns
La carn és un dels productes més sensibles al creixement microbiològic. És normal que quan fa un o dos dies que les peces són a la nevera, canviïn una mica de color.
Salsitxes de frànkfurt obertes: d’1 a 2 mesos
Salsitxes de frànkfurt obertes: d’1 a 2 mesos
Embotit obert: d’1 a 2 mesos
Embotits crus de pollastre, gall dindi, porc o bacó: d’1 a 2 mesos
Carns fresques, hamburgueses i carn picada: de 4 a 12 mesos
Carns cuinades i restes de carn: de 2 a 3 mesos
Pernil dolç: d’1 a 2 mesos
Pernil salat: 1 mes
Peixos
El peixos encara són més sensibles que la carn, per tant, cal congelar-los de seguida si no els hem de consumir immediatament.
Peix blanc: 6 mesos
Peix blau: de 2 a 3 mesos
Gambes fresques, crancs, calamars…: de 3 a 6 mesos
Peix o marisc cuinat: 6 mesos
Peix fumat: 3 mesos
Verdures
Moltes verdures s’han d’escaldar abans de congelar-les, “per inactivar els enzims que les oxiden en entrar en contacte amb l’oxigen de l’aire. Per això és molt important, com en el cas de les carns o els peixos, que es congelin tan fresques com sigui possible”.
Les verdures es tallen a trossets, es bullen dos o tres minuts amb una mica de suc de llimona perquè conservin el color i es posen ràpidament en un recipient amb aigua freda o gel, per tallar la cocció. S’escorren i es guarden en recipients hermètics.
Amb aquest mètode es poden conservar les verdures següents:
Pastanaga: 12 mesos
Pèsols: 12 mesos
Espinacs: 12 mesos
Espàrrecs: 12 mesos
Bròquil: 12 mesos
Col: 12 mesos
Coliflor: 12 mesos
Faves: 12 mesos
Pebrots: 12 mesos
Albergínies: 12 mesos
Carbassó: 12 mesos
Cebes: 12 mesos
Altres aliments
Pa cuit al forn: 3 mesos
Gelat: veure data de caducitat a l’etiqueta
Formatges semicurats i curats: 6 mesos
Formatges semicurats i curats: 6 mesos
Formatges tous i crema: 3 mesos
Mantega: de 6 a 9 mesos
Arròs i pasta: 1 mes. S’ha de congelar en sec, amb una mica d’oli i en petites porcions. La textura pot quedar afectada.