Vadegust
L’aliment perfecte per a la ciència (i que gairebé ningú consumeix)

És possible que ni tan sols el coneguis. O que n’hagis sentit a parlar però que no n’hagis menjat mai. Estem parlant del Creixen -en castellà ‘berro de agua’, i en anglès ‘watercress‘. Es tracta d’una planta d’origen silvestre que creix de forma natural als rierols. I potser l’has tastat sense saber-ho perquè és freqüent trobar-los és a l’interior de les amanides de quarta gamma. Més enllà d’aquesta presència testimonial, el creixen no existeix, és una verdura fantasma a l’estat.

Magnífiques propietats per a la salut

El més interessant, però, és que, segons publica ‘Rac 1′, la ciència ha posat el focus sobre les seves magnífiques propietats per a la salut. Un estudi rigorós per al Centre de Malalties Cròniques Preventives (CDC) va calcular els percentatges de nutrients en aliments en cru d’acord amb les necessitats diàries. Gairebé sense voler-ho, la investigació liderada per la doctora Jennifer Di Noia va acabar desenvolupant un mètode per definir les fruites i les verdures més nutritives del planeta i, de retruc, les que estan més relacionades amb la reducció del risc de malalties cròniques.

La doctora Di Noia i el seu equip van trobar els 47 aliments amb el contingut més gran de nutrients saludables avalats per l’Institut de Medicina i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO). En total, es van definir 17 nutrients essencials: potassi, fibra, proteïnes, calci, ferro, tiamina, riboflavina, niacina, àcid fòlic, zinc i vitamines A, B6, B12, C, D, E i K. La llista d’aliments incloïa vegetals, baies, cítrics i alliums com la ceba, l’all, ceba tendra i els porros. El propòsit era definir, amb la màxima exactitud possible, el percentatge de calories i quantitats d’aquests 17 nutrients per cada 100 grams dels aliments sense passar per cuina.

Un manat de créixens | Pxhere

47 aliments estudiats

Dels 47 aliments estudiats, tots exceptuant-ne 6 (gerds, mandarina, nabiu, all, ceba i nabiu) van superar els exigents criteris d’admissió. D’aquesta manera, es van definir els 41 elegits que els científics van denominar “Powerhouse Fruits and Vegetables”, una cosa així com “fruites i verdures potents”.

I va ser una planta de la família de les crucíferes, com la col, la ruca o el bròquil, que va arribar al tron ​​dels aliments amb més densitat nutritiva. El creixen d’aigua es va imposar a liderar la llista sense discussió amb un 100% de percentatge final, amb més d’un 8% de diferència respecte al segon lloc. En poques paraules, nutricionalment parlant, era una cosa així com l’aliment perfecte si l’aliment perfecte existís.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa