Vadegust
L’aliment que no has deixar de menjar sota cap concepte a l’estiu

És inevitable relacionar certs aliments amb les diferents estacions de l’any. Ho fem tots, segurament de manera inconscient, però ho fem. És el que passa, per exemple, amb els llegums, que sembla que únicament tenen cabuda en els plats de cullera hivernals, quan en realitat es poden gaudir de múltiples formes. Els experts, segons recull ‘La Vanguardia‘, coincideixen que seria un error concentrar el seu consum en els mesos freds i evitar-les a l’estiu, ja que els seus beneficis són molt nombrosos. “

De fet, tenen un valor nutricional bastant complet, cosa que les converteix en un ingredient molt interessant de la dieta mediterrània. Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) els llegums presenten nutrients beneficiosos (fibra, vitamines, minerals, antioxidants o proteïnes, hidrats de carboni) i, en concret, el seu contingut en fibra és molt elevat, la qual cosa proporciona una sensació de sacietat i facilita el trànsit intestinal. Així mateix, alguns estudis apunten que menjar llegums regularment disminueix els nivells de colesterol i triglicèrids.

Un grapat de llenties | Pxheere

Aquest grup d’aliments ajuda a prevenir el sobrepès i l’obesitat, i a controlar la diabetis, la hipertensió, la diverticulitis i el càncer de còlon. Augmentar la ingesta de llegums, igualment, pot ajudar a cuidar la salut del planeta. Segons la FAO, el seu cultiu és avantatjós per al medi ambient perquè millora la fertilitat del sòl i produir-les requereix molta menys aigua.

Així, la seva petjada ambiental és menor que la d’altres fonts proteiques com la carn, i duplicar el seu consum, com indica l’informe ‘Aliments, Planeta, Salut. Dietes saludables a partir de sistemes alimentaris sostenibles’, pot ajudar a reduir l’elevat consum de productes carnis i l’impacte mediambiental que suposa la seva producció.

El consum recomanat de llegums es troba en 3-4 racions setmanals com a mínim, un objectiu que hauria de ser fàcil de complir per a la majoria de la població, menys en el cas de persones amb al·lèrgies o problemes digestius relacionats amb la seva ingesta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa