L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una nova alerta sanitària després de detectar la possible presència de fragments de plàstic blau en un lot de gofres belgues de la marca Lotus. Segons ha informat l’organisme, l’avís s’ha originat arran d’una notificació de les autoritats sanitàries de la Comunitat de Madrid i ja s’ha traslladat a totes les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI).
Producte afectat
El producte sota sospita és el següent:
Gofre belga Lotus 250 g (pack de 5)
Codi de barres: 5410126002003
Número de lot: 171225G
Data de caducitat: 17/12/2025
Presentació: paquet de cinc gofres, conservació a temperatura ambient

L’AESAN ha informat que el motiu de l’alerta és la detecció de possibles fragments de plàstic de color blau a l’interior d’algunes unitats, un risc potencial per a la salut dels consumidors, ja que podria provocar lesions en cas d’ingestió accidental.
Segons les dades de l’agència, el lot afectat ha arribat inicialment a establiments d’Andalusia, Aragó, Illes Balears, Catalunya, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, País Valencià, Comunitat de Madrid i País Basc. Tot i això, no es descarta que s’hagin produït redistribucions a altres territoris a través de cadenes comercials o plataformes logístiques.
Recomanacions per als consumidors
L’organisme recomana de manera clara i contundent no consumir els gofres corresponents al lot indicat. Aquelles persones que els tinguin a casa han de:
– Abstenir-se de menjar-los
– Comprovar el número de lot i la data de caducitat
– Retornar el producte al punt de compra per al seu reemborsament o substitució
A més, l’AESAN ha recordat que, tot i que el risc és mecànic i no microbiològic, la ingestió de fragments de plàstic pot comportar danys físics com ara lesions bucals, gàstriques o digestives.
Control i retirada del producte
La informació s’ha traslladat a les autoritats competents de totes les comunitats autònomes amb l’objectiu de garantir la retirada immediata del lot afectat dels canals de distribució. A partir d’ara, s’establiran mesures de seguiment per assegurar que cap unitat resta disponible a la venda. L’alerta segueix activa mentre s’investiga l’origen de la contaminació i es coordina amb l’empresa responsable per aplicar les mesures correctores necessàries.
Aquesta incidència reforça la importància dels mecanismes de control i traçabilitat alimentària i el paper fonamental del SCIRI en la detecció i contenció ràpida de possibles riscos per als consumidors.

