Vadegust
Així és com la cervesa ens beneficia per dins i per fora

La cervesa és la beguda més consumida a l’estat espanyol. De fet, més del 80% de les begudes alcohòliques que es consumeixen a l’estat són cerveses, per davant del vi i de les begudes espirituoses, segons dades d’Aladinia, una pàgina web en regals experiències. Però no només es beu pel seu sabor, frescor i beneficis nutricionals, cada vegada més es busquen les seves propietats com a complement de bellesa.

La cervesa és una beguda alcohòlica fermentada a partir d’un cereal, avui dia s’usa ordi, però al llarg de la història s’ha fet amb altres cereals com el sègol, l’espelta o la civada. La primera recepta escrita que es té és del 3.300 A.C, d’un poble sumeri, on les dones preparaven un pa d’ordi especiat i el deixaven fermentar en aigua, passats uns dies bevien aquest líquid considerat cervesa.

Però realment són els egipcis els que van perfeccionar la recepta. En aquesta època l’ordi era tan car que s’usava una varietat de blat anomenat espelta. Ha estat present en totes les civilitzacions, els romans, els grecs, els gals, els germànics, fins als nostres dies. A poc a poc, la cervesa va anar convertint-se en una beguda popular i va anar consumint-se més enllà de les cases i petites fàbriques. Avui dia és la segona beguda més consumida al món, i s’ha tornat a popularitzar la cervesa artesana que li dona un toc de qualitat i exclusivitat.

La cervesa no només és una de les begudes estrelles pel seu sabor i per la gran varietat, sinó que a més conté moltes propietats que la fan beneficiosa -sempre que sigui consumida amb moderació- per a la salut, per les seves múltiples propietats nutricionals així com complement per a la bellesa. Els experts mostren els seus beneficis més destacats.

Propietats nutricionals

La cervesa té més propietats nutricionals que altres begudes alcohòliques. Cal recalcar que sempre ha de ser consumida amb moderació ja que l’alcohol no és saludable en cap beguda, i la seva ingesta excessiva pot provocar moltes malalties i és perjudicial per a l’organisme, però si es pren amb moderació juntament amb una dieta equilibrada pot arribar a ser un complement perfecte. Les propietats nutricionals de la cervesa són:

Conté vitamines del grup B que són claus per al bon funcionament del cervell i del sistema nerviós.

Té ferro, sobretot la cervesa negra, que intervé en el bon funcionament de la respiració.

Disposa de calci, que millora la salut òssia.

Aporta fibra, que pot ser beneficiosa per al colesterol.

Compta amb fitoquímics, que poden promoure la salut del ronyó.

– Gràcies al silici pot protegir contra malalties degeneratives com l’Alzheimer.

Proporciona polifenols, amb propietats antioxidants que són beneficiosos per a l’envelliment i per a la salut cardiovascular.

Té magnesi, que ajuda a mantenir el funcionament normal dels músculs.

– El seu alt contingut en àcid fòlic és fonamental per al manteniment de la vida de les cèl·lules.

– És rica en potassi i baixa en sodi, per la qual cosa té una important funció diürètica.

Glasses of different kinds of dark and light beer on wooden table in line. Cold delicious drinks are prepared for a big friend’s party. Concept of drinks, fun, meeting, oktoberfest.

Propietats com a complement de bellesa

La cervesa cada vegada s’usa més com a complement de bellesa. Gràcies a compostos com les vitamines, fibres i proteïnes, pot ser beneficiosa per a la pell i el cabell. El llúpol és calmant i actua com a sedant natural, és un potent antienvelliment, i l’ordi està ple d’antioxidants i vitamines encarregades de nodrir la pell, el cabell i les ungles. Les seves principals propietats són:

Propietats per a la pell

La cervesa és un bon complement per a la cura de la pell, gràcies al seu contingut en silici ajuda a obrir els porus contribuint a l’eliminació dels punts negres i barbs. Les vitamines del grup B i la biotina ajuden a eliminar les toxines i regeneren la pell fent que llueixi més sana i jove atenuant les arrugues. La cervesa es pot usar de diferents formes sobre la pell: és convenient que sigui sense alcohol perquè no irriti, es pot fer una neteja amb un cotó impregnat en cervesa, a continuació, es renta la cara amb aigua tèbia. També es pot fer una mascareta barrejant aigua de roses amb cervesa i una mica de llimona, es posa una petita quantitat sobre la pell, evitant la zona dels ulls i boca i es deixa actuar durant deu minuts, es retira amb un cotó i es renta la cara a continuació.

Propietats per al cabell

La cervesa proporciona al cabell propietats hidratants. Gràcies al malt i al llúpol el cabell adquireix més lluentor i suavitat. La vitamina B, l’àcid fòlic i la biotina fan que la cervesa contribueixi a millorar l’aspecte del cabell enfortint-lo i aportant propietats protectores, calmants i controlant l’excés de greix. També se li atribueixen propietats d’aclarit: es diu que els cabells més rossos poden aclarir-se si s’usa cervesa. Sempre és convenient usar cervesa sense alcohol, ja que aquest resseca el cabell. Hi ha diverses formes d’ús, es pot fer una mascareta casolana amb cervesa o fins i tot polvoritzar directament, i sempre és convenient obrir la llauna unes hores abans perquè marxi el gas. La forma més senzilla d’usar la cervesa en el cabell és polvoritzar directament sobre el cabell rentat prèviament, es pot barrejar amb unes gotes d’oli d’oliva, es deixa actuar uns minuts i després s’esbandeix. Una altra opció és fer una mascareta de cervesa al costat d’un iogurt, es remou i la pasta que es forma es posa al cabell com si fos una mascareta, es deixa actuar uns deu o quinze minuts i després es renta amb el xampú habitual i s’esbandeix.

Propietats per a les ungles

La cervesa posseeix quatre ingredients principal: llúpol, aigua, ordi i llevat. Aquest últim és el gran aliat per a reforçar les ungles febles, conté zinc i biotina que regenera els teixits i fa que les ungles s’enforteixin. La falta de glicina provoca fragilitat i un creixement anormal de les ungles, provocant despreniment de les capes de les ungles i descamació. El llevat de cervesa conté glutatió, que està compost de tres aminoàcids: glicina, àcid glutàmic i cisteïna que afavoreixen la formació de queratina que ajuden a mantenir en bon estat les ungles. Un bon tractament casolà per a les ungles és posar cervesa en un recipient i ficar les ungles durant quinze minuts, a continuació, rentar les mans de manera habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa