Potser ni tan sols t’ho havies plantejat mai, però sí, l’aigua també pot caducar. Ens referim a l’aigua embotellada. Resulta que, tal i com recull la Cope, l’aigua és un aliment no perible. Tot i que l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA) no exigeix que les ampolles continguin la data de caducitat.

Tot i això, si es tracta d’aigua de l’aixeta, la FDA i l’Agència de Protecció Ambiental (EPA) recomanen no consumir-la si porta més de 6 mesos emmagatzemada, pel fet que no prové d’un lloc tan regulat com l’aigua embotellada.

Es pot beure aigua caducada?

El que ha de preocupar-nos no és la qualitat de l’aigua, sinó el plàstic en el qual ve empaquetada. En aquesta mena d’envasos utilitzen tereftalat de polietilè (PET) per a ampolles minoristes i polietilè d’alta densitat (HDPE)per als bidons d’aigua. Això significa que els que es fa malbé és l’envàs en sí, i no l’aigua. Quan passa això, els plàstics de l’envàs poden filtrar-se a l’aigua, sobretot quan s’exposa a la calor.

Un home amb una ampolla d’aigua | Pixabay

L’experta en salut holística, Amy Leigh Mercree, explica que “la toxicitat continguda en el material plàstic entra a l’aigua”, i això pot fer que hi hagi un problema greu de salut. “És disruptiu per al sistema endocrí, causant diversos tipus de càncer, problemes neurològics i danyant el sistema immunològic”, ha afegit.

El plàstic porós pot fer, a més, que l’aigua acumuli olors i tot tipus d’agents de l’exterior, podent desenvolupar floridura i algues. Però, si l’aigua està emmagatzemada en un lloc fresc, sec i lluny de la llum solar directa, no hauria d’haver-hi cap problema en beure-la.

Quant temps tenim per a consumir l’aigua?

Resulta una mica arbitrari, però la majoria d’empreses assenyalen una data de caducitat de l’aigua embotellada de dos anys. Tot i que no hi ha una forma precisa per a saber quan l’aigua ja no és apta per al consum. Però, segons explica Mercree, “com més temps hagi estat en circulació l’ampolla, més probable és que hagi estat exposada a la calor o hagi començat a degradar-se en general”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa