El cap de setmana de Tots Sants, Catalunya té com a tradició central celebrar la Castanyada. Aquesta festa típica de la tardor els últims anys està compartint calendari amb Halloween, que s’ha convertit en un esdeveniment mundial. Fantasmes, esquelets i cases encantades són alguns dels elements típics d’aquesta tradició anglosaxona, que té com a eix central la por. Potser el seu símbol més paradigmàtic, però, és la carbassa: buida per dins i amb una cara sinistra dibuixada, quan se li posa una espelma al seu interior pot provocar un efecte esfereïdor. A Ripoll, lluny d’adoptar tradicions estrangeres, s’hi troben les arrels de la Carbassada.

La celebració de la Carbassada, un costum popular amb més de tres generacions de tradició, crida l’atenció per l’ús d’aquesta fruita, la carbassa, actualment associada a Halloween. La festa de Tots Sants, la tardor i la mort són els elements que causen que aquest producte sigui l’ingredient propici per dur a terme aquesta tradició. La figura que sembla que resti dins la carbassa encesa, coneguda com a ‘cap de mort’, mostrava, segons alguns, el camí de casa als difunts familiars que rondaven pels pobles durant Tots Sants i altres dies tardorencs. Altres diuen que tenia la funció d’espantar les ànimes que visitaven el poble pels volts de la festa de l’1 de novembre.

Aquest costum també era practicat pels nens, que jugaven a fer por a la gent en moments on el poble no estava il·luminat. En aquest aspecte hi trobem una connexió clara amb el Halloween que se celebra avui dia.

“La decoració i la il·luminació de les carbasses quedava espectacular a tots els balcons”, afirma la Joselina, propietària d’un restaurant i organitzadora de l’esdeveniment anys enrere. “Aquesta tradició la vaig recollir de la gent gran i s’ha celebrat durant molts anys, però últimament s’està perdent“, explica la Joselina, que a la dècada dels noranta va fer mans i mànigues per fer perviure la Carbassada.

“L’organització de la festa requeria molta feina. Hi havia gent disposada a col·laborar, però amb els anys s’ha anat perdent”, recorda la Joselina. Comenta que els més joves de Ripoll i els pobles del voltant ja no associen les carbasses amb aquesta tradició, sinó que ho fan amb Halloween. Les arrels de totes dues són molt semblants però sembla que una s’ha imposat definitivament a l’altra.

La globalització té els seus pros i els seus contres. Aquesta tradició, recollida pel folklorista Joan Amades en el seu Costumari Català publicat els anys cinquanta, ha estat un tret propi de Ripoll durant molts anys, com ho demostra el fet que la Joselina i els membres de l’Associació de Veïns del Casc Antic de Ripoll la preservessin durant molts anys.

Actualment, però, entre la covid, la intrusió de Halloween i l’escassa iniciativa que hi ha al poble per tirar endavant la Carbassada sembla que aquesta no passa pel seu millor moment. “És una llàstima. Aquí es veu, en aquest sentit, el resultat d’una globalització mal entesa“, es lamenta la Joselina, que aquest any no podrà gaudir d’un Tots Sants amb la Carbassada il·luminant Ripoll.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa