Vadegust
Els 15 aliments bàsics que has de tenir al teu rebost

Amb un rebost ben assortit i variat pots improvisar sopars, menjars o esmorzars en qualsevol situació: si no pots sortir a comprar, si es presenten convidats de sobte, si arribes de viatge…

No cal pensar en desproveïments, però sí en imprevistos o en situacions inesperades: el consell de l’OCU és tenir a casa aquest tipus de productes, anar tirant d’ells quan els necessitis i reposant el que gastis: podràs fer front a qualsevol contingència.

Productes no peribles que no han de faltar en la teva cuina

Omple els teus armaris amb aquests 15 productes, en les varietats que triïs, i estaràs sempre a punt per a preparar el que faci falta sense baixar a la botiga.

1. Arròs

L’arròs en gra és un producte de llarga durada. Si el conservem ben allunyat de la humitat ens pot durar molt de temps, es pot consumir fins i tot encara que hagi passat la data de consum preferent (pot trigar una mica més a coure’s o necessitar més aigua).

El problema que pot aparèixer en l’arròs, sobretot amb temperatures temperades i humitat, és que apareguin corcs, que són uns insectes que poden créixer i reproduir-se dins dels paquets d’arròs. No són perillosos, però no és agradable trobar aquest tipus de “proteïna”. Així i tot, encara que hi hagués corcs, es podria consumir l’arròs després de retirar-los. Atenció: si aquests insectes apareixen en l’arròs poden també contaminar altres aliments a base de cereals que siguin a prop.

2. Pasta

La pasta, ja sigui per a sopa (fideus, estrelles, pluja…) o macarrons, tallarines… per a coure és una solució senzilla. És també un producte de llarga durada que podem consumir passada la seva data de consum preferent sense problema. Com a precaució, guarda-la ben tancada, millor en un lloc sense olors fortes.

3. Puré de patata

El puré en flocs no només és un plat en si mateix, sinó que es converteix en una guarnició ràpida per a qualsevol altre aliment i és un complement que ens permet espessir de manera ràpida un pure de verdures o aprofitar restes de verdura cuita i improvisar un pure.

Els flocs de puré de patata són un producte estable. Si no es guarda ben tancat podria agafar alguna olor o sabor rar, però no és perillós.

4. Llegums secs o en conserva

Els llegums han de ser un dels pilars de la nostra alimentació (es recomana prendre’n dues o tres vegades en setmana), són molt versàtils, admeten moltes preparacions i una vegada cuinats es poden congelar molt bé.

Els llegums secs es conserven molt de temps, l’únic inconvenient és que requereixin més temps per a coure.
Els llegums en conserva també es podrien consumir una vegada passada la seva data de consum preferent sobretot si han estat ben preservats de la llum i la calor.

5. Farina i pa ratllat

Són un comodí necessari per a moltes preparacions. Es conserven llarg temps, i encara que es poden consumir després de la seva data de consum preferent, poden enraciar-se, sobretot si són integrals.

Un pot amb farina | Pixabay
Un pot amb farina | Pixabay

6. Conserves de peix

Tenir sempre algunes llaunes (de tonyina, sardines o sardines, musclos, calamars…) és una bona idea. Les conserves de peix duren 5 anys i podríem consumir-les passada la seva data sense cap problema encara que ens podem trobar amb alteracions del color sobretot però en cap cas serien perilloses.

Cal diferenciar les conserves de les semiconserves, com les anxoves o seitons que es guarden en la nevera i en aquest cas sí que cal respectar bé la data indicada perquè és un producte menys estable.

7. Conserves de verdures

Pots o llaunes de fesols tendres, espinacs, card, pèsols, xampinyons o carxofes poden solucionar ràpidament qualsevol menjar (un saltat, en truita…). El tomàquet en conserva pot usar-se per a fer amanides si no tenim tomàquets frescos, amb tonyina, amb pebrots rostits…, per no parlar dels espàrrecs en conserva.

Les conserves de verdura igual, que les de peix, solen durar uns 5 anys i podrien consumir-se passada aquesta data, però encara que no seria perillós, si veus alguns defectes (descoloracions, separació en fases… ), serà millor descartar-les.

8. Brous, llet o begudes vegetals, llet evaporada o nata

Un brik de brou, sobretot si no acostumem a tenir brou en el congelador, pot treure’ns d’una dificultat, per a fer sopa, per a un arròs o per a enriquir qualsevol guisat.
La llet UHT dura diversos mesos.
Tots aquests productes que han estat tractats amb calor, són UHT, són molt estables i es podrien consumir després de la seva data de consum preferent; n’hi ha prou amb agitar-los bé abans de consumir, però no s’han de prendre si notem que en obrir el brik la llet està tallada o hi ha bombolles o surt gas.

A més de la típica llet UHT, pot ser bona idea tenir llet en pols a casa.

9. Oli d’oliva, d’oliva verge o AOVE , oli de llavors

L’oli dura temps sempre que estigui protegit de la llum i de la calor.

Si es pren després de la seva data de consum preferent pot enranciar-se i perdre alguna de les seves aromes, però no són són perillosos per a la salut i per tant no hi ha per què descartar-los.

10. Salses (de tomàquet fregit, maionesa, per a pasta)

Convé guardar algun pot a casa: si són esterilitzats, és a dir, dels que es guarden a temperatura ambient, són bastant estables. Si han passat la data de consum preferent, poden presentar sabors o colors rars, convé provar-los i descartar-los si no tenen bon gust. Són productes que una vegada oberts sempre han de mantenir-se en la nevera.

11. Adobats i olives

Aquests productes en conserva són molt estables: la sal i el vinagre els conserven. També duren una vegada oberts, però traient-los de llauna, que es pot oxidar; si estan en vidre no hi ha problema de tenir-los en la nevera durant un cert temps una vegada oberts.

12. Fruita seca i fruita deshidratada

Són molt més que un aperitiu: és una font d’energia concentrada que a més enriqueix moltes receptes, tant salades com dolces, i es conserva molt bé durant molts mesos fins i tot anys.

La fruita seca pot arribar a enranciar-se, alterant el seu sabor.
La fruita seca pot ressecar-se en excés si no està ben tancada i també tenir sabors rars passat molt de temps.

13. Sucre o edulcorants, sal, vinagre

Són bàsics molt estables. De fet, el vinagre i el sucre no tenen data de consum preferent, perquè legalment estan exempts, i difícilment es poden fer malbé.

En el vinagre pot aparèixer un pòsit, més o menys dens, format pels propis llevats encarregats de fer el vinagre: no és perillós i es pot consumir igualment.
El sucre i la sal no tenen cap problema: poden durar molts anys si estan ben allunyats de la humitat que els endureix.
Els edulcorants en general també són molt estables si s’emmagatzemen adequadament, fins i tot passada la data indicada.

14. Espècies

Encara que les espècies tenen dates de caducitat bastant llargues, com s’usa poca quantitat és fàcil trobar-nos en les nostres cuines amb pots caducats. Poden perdre aroma, potència… però normalment consumir una espècia caducada no suposa cap problema de seguretat, si s’usen adequadament: estiguin o no en data, no cal afegir-les al final de les coccions, perquè poden tenir espores o bacteris patògens, per seguretat és millor afegir-les i que cuinin i coguin amb el guisat o si no, en l’últim moment, quan el consumirem de manera que aquests bacteris no puguin reproduir-se en l’aliment.

15. Patates i cebes

Aquests aliments bàsics són frescos, però duren bastant de temps. Cal guardar-los separats en bosses o recipients específics, en zones ben ventilades, sense humitat, a les fosques, i allunyats de fonts de calor, per a evitar que germinin. Si es conserven bé, t’aguantaran diverses setmanes.

Frescos i congelats

En qualsevol cas, encara que es tracti de productes duradors, convé revisar periòdicament els armaris, prioritzar els aliments que portin més temps, anar substituint els que consumeixis.

Òbviament, per si sols aquests aliments no basten, cal comptar amb productes frescos, verdures, fruita, ous, carns… que per definició són peribles. Així i tot, els ous duren fins a 28 dies, i hi ha fruites, com ara les taronges i pomes, que poden conservar-se diverses setmanes.

Si a més comptes amb un congelador ben assortit, no només amb els guisats que facis i vagis emmagatzemant, sinó també amb una mica de peix i marisc congelat, verdures congelades, fins i tot una mica de pollastre… no et faltarà de res i podràs anar fent sense necessitat d’anar a comprar cada poc temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa