Vadegust
Les 10 claus per escollir bé els melons i les síndries

Els melons i les síndries, amb un elevat contingut en aigua, són ideals per a l’estiu. Però en arribar a la fruiteria no sempre és senzill triar-ne un. Per aquest motiul l’OCU recull els 10 passos que has de seguir per a endur-te a casa el millor exemplar.

El meló i la síndria pertanyen a la família de les cucurbitàcees (com la carabassa o el cogombre). No són fruites sinó hortalisses. Per a conrear-los en les millors condicions, han de combinar-se temperatures càlides i sòls secs (per als melons) o humits (per a les síndries).

Tenen menys sucre que altres fruites com la poma, la pera o la taronja, i importants propietats diürètiques (el 88% del meló i el 92% de la síndria és aigua).

Trossos de Síndria | Pixabay
Trossos de Síndria | Pixabay

El millor meló/síndria en 10 passos

1. De maig a octubre: el meló i la síndria han de prendre’s en la seva època: entre finals de maig i primers de setembre (síndria) o d’octubre (meló). Aquesta opció és més sostenible que consumir productes que han de ser importats d’altres països.
2. A dalt de tot: els exemplars que a la fruiteria estan a dalt del tot pateixen menys cops i acostumen a estar en millors condicions.
3. Durs al tacte: la falta de fermesa indica que estan passats o que han patit danys.
4. Sense esquerdes: descarta els que tinguin defectes, però sense obsessionar-te. Una taqueta més clara no és mal símptoma: el fruit pot estar madur però aquesta és la zona que reposava sobre la terra durant el cultiu.
5. El cop i la pressió: la síndria es colpeja lleument i si està al punt sonarà a buit. El meló s’estreny pels seus extrems: si està al punt la base cedirà lleugerament i l’altre extrem es bombarà una mica.
6. Aroma de fruita madura: la zona del peduncle ha de fer olor de fresc.
7. Color moderat: els melons verd intens encara no estan al punt, encara que en la síndria hi ha més matisos.
8. Comprats en peces (tallats per la meitat, en quarts o en daus…) l’avantatge és que a simple vista veuràs si estan madurs. L’inconvenient és que es perd frescor respecte a un meló o una síndria recentment tallats. Les peces tallades han de ser embolicades, o estar envasades si es tracta d’una botiga.
9. Tallar i conservar: en el meló cal eliminar els dos extrems (en la síndria no fa falta) i apartar les llavors. El que sobra es guarda a la zona menys freda de la nevera, ben tapat perquè no agafi olors.
10. I si així i tot falles: comprar un meló o una síndria que encara no han madurat no és la fi del món. L’important és adonar-te abans d’obrir-los. Pots fer-los madurar a casa guardant-los en una bossa de paper (no de plàstic) juntament amb una poma o un plàtan en una habitació seca i fresca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa