La primera edició de la Nit de l’Oli Verge Extra, celebrada a la Fatarella (Terra Alta), ha destacat els deu millors Olis d’Oliva Verge Extra (OOVE) de Catalunya per al 2024. Aquest esdeveniment ha reconegut la diversitat i qualitat dels olis catalans, que inclouen més de vuitanta varietats i cinc denominacions d’origen protegides (DOP).
Els premiats són:
- ‘Finques’ de L’Olivera SCCL (Vallbona de les Monges, Urgell)
- ‘Cal Portalé Picual’ de Cal Portalé SCP (Claverol, Pallars Jussà)
- ‘Mas Curró Extra’ i ‘Mas Curró’ d’Agrícola Mas Curró SL (Caldes de Montbui, Vallès Oriental)
- ‘Oli Fontclara Arbequina’ de Zanotelli SL (Fontclara, Baix Empordà)
- ‘Padrí’ de Josep Maria Catà Català (El Morell, Tarragonès)
- ‘Janiroc Arbequina’ i ‘Janiroc Koroneiki’ d’Euroaliment Proveedor de Alimentos de Calidad SLU (Rosselló, Segrià)
- ‘Ella l’Adam’ de Comercial Az-Azeytun XCIII SL (Batea, Terra Alta)
- ‘Baronia de Cabacés’ d’Agrícola i Secció Crèdit de Cabacés SCCL (Priorat).
Un concurs per dinamitzar el sector
Prop de 300 persones han assistit al sopar-gala, conduït pels comunicadors Llucià Ferrer i Laura Fa, amb una proposta gastronòmica a càrrec del xef estrella Michelin Vicent Guimerà. El certamen, que ha inclòs 132 olis en competició, ha lliurat un total de 83 guardons en categories com Olis Monovarietals, Producció Ecològica, i Millor Packaging, entre d’altres.
Aquest concurs busca impulsar el reconeixement de l’OOVE català a nivell gastronòmic i mediàtic, així com fomentar l’orgull i l’autoestima envers un producte amb gran potencial.

Accions de futur: innovació i promoció
El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha anunciat diverses iniciatives per reforçar el sector oleícola. Entre elles, la creació de l’Institut Català de l’Oli d’Oliva, la primera guia d’olis de Catalunya basada en els premis, i l’impuls d’estudis universitaris especialitzats. També es preveu ampliar el reg de suport, millorar molins i desenvolupar projectes conjunts per accedir a nous mercats.
Ordeig ha destacat que aquestes accions s’alineen amb la futura llei alimentària catalana, que reforçarà les denominacions d’origen i altres grans productes agroalimentaris. A més, ha animat els ajuntaments i productors a aprofitar l’oportunitat que ofereix ser la Regió Mundial de la Gastronomia el 2025.
L’empeltre i el creixement de la DOP Oli Terra Alta
L’alcalde de la Fatarella, Jordi Rius, i el president de la DOP Oli Terra Alta, Pere Josep Colat, han posat en valor la varietat empeltre, destacant-ne el creixement en reconeixement i qualitat. Els productors han apostat per collir el fruit abans, oferint olis més aromàtics que estan rebent premis i augmentant la il·lusió en el sector.
Aquest nou enfocament no només millora la competitivitat dels olis de la Terra Alta sinó que consolida la seva posició com a referents dins i fora de Catalunya.

