La plaça de Catalunya de Barcelona s’ha convertit en l’epicentre de l’oli d’oliva verge extra català. Avui s’ha inaugurat el primer Mercat de l’oli nou, un esdeveniment gastronòmic que fa valdre l’OOVE de primera premsada i que apropa la cultura de l’oli al públic urbà. L’acte ha comptat amb la participació del president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig.
El Mercat reuneix més de 50 productors procedents de 21 comarques catalanes, i alguns amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), que ofereixen el primer oli de la nova collita directament al públic entre avui i diumenge. El programa, a més, compta amb prop de 20 de sessions didàctiques i de cuina en directe amb xefs com Ada Parellada, Iolanda Bustos, Carlota Claver, Iñaki Aldrey, Susana Aragón o el mestre pastisser Oriol Balaguer, entre altres, i amb una oferta enogastronòmica de proximitat. Tot plega, per a convertir el centre de Barcelona en una gran festa amb l’oli català com a gran protagonista.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, acompanyat pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i la directora gerent de Prodeca, Dèlia Perpiñà, ha encapçalat el recorregut de la delegació institucional entre els expositors i han conversat amb productors, elaboradors i xefs participants. L’acte d’inauguració ha finalitzat amb una foto de família a l’espai central del Mercat.
Impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de Prodeca, la Promotora dels aliments catalans, el Mercat de l’oli nou neix amb la voluntat de fer valdre el sector oleícola català, reivindicar l’oli d’oliva verge extra com un ingredient essencial de la dieta mediterrània i reforçar el vincle entre productors i ciutadania.

Una primera jornada per divulgar la cultura de l’oli
El Mercat, que romandrà obert fins diumenge 23 de novembre, amb entrada lliure i activitats per a tots els públics, ja ha viscut algunes de les sessions programa d’activitats gastronòmiques. Així, avui, han passat per l’Aula de l’Oli Gemma Muray i Clara Soler, de Caram Caram, que han parlat sobre “L’oli nou: l’or líquid que arriba a taula!”.
Una altra de les sessions d’aquesta tarda que ha generat atenció ha estat la d’“Olis singulars de Catalunya”, amb Ivan Caelles, representant de la Xarxa d’Olivicultors-Oleïcultors de Catalunya (XOOC) i olivicultor del Pallars Jussà.
Per la seva banda, la cuinera Slow Food Susana Aragón ha cuinat unes carxofes del Prat confitades amb “migas” i paté d’oliva.
Per finalitzar les sessions a l’Aula de l’Oli, el mestre pastisser Oriol Balaguer ha brillat a l’escenari amb una sessió on ha demostrat que l’OOVE és l’ingredient imprescindible per a les coques de recapte artesanals.
I tastets de cuina de proximitat
A més, el públic ha pogut tastar la cuina de temporada i de proximitat, que ofereixen a la zona Gastronòmica els equips de Villa Retiro i La Cala Navega (Palamós), el Gremi de Bacallaners de Catalunya, el mestre pastisser Oriol Balaguer i Caterí Cuinant Formatges. Tot maridat, amb una selecció de set vins novells i vuit vins dels productors expositors, elaboradors tant d’OOVE com de vins de proximitat.
El Mercat de l’oli nou, que s’estrena aquest novembre coincidint amb l’any en què Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia, continuarà fins diumenge com una autèntica festa oberta a tothom, on descobrir, tastar i comprar oli d’oliva verge extra directament als productors, i on també es pot conèixer, tastar i valorar la riquesa, la diversitat i la qualitat del sector oleícola català.

