Vadegust
Els 5 millors olis de petits productors de Catalunya 2025

Els Premis Nacionals als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya també posen el focus en els petits productors, projectes sovint arrelats al territori i marcats per una producció limitada, un fort component artesanal i una clara voluntat de preservar paisatge, varietats i saber fer. En l’edició 2025, cinc olis de petits productors han estat reconeguts per la seva qualitat i pel relat que els acompanya.

1. Salar d’Arbúcies: oli i paisatge del Montseny

L’oli Salar d’Arbúcies, de Molí Salar d’Arbúcies, és un oli amb complexitat aromàtica alta amb atributs de tomàquet, carxofa, nous, ametlló i menta. El fruitat d’oliva intens el fa un oli golós, l’amarg alt equilibrat amb el picant i l’astringent el converteixen en un oli cruixent i fresc.

Molí Salar d’Arbúcies és un projecte estretament vinculat a l’entorn natural del Montseny. La finca i el molí aposten per una producció curosa, on el respecte pel medi i el control de tot el procés són claus per obtenir un oli d’oliva verge extra que expressa el caràcter del territori. La seva filosofia combina tradició i coneixement tècnic per donar lloc a un oli que reflecteix l’origen i la singularitat del paisatge on neix.

Oli de Salar d’Arbúcies | Cedida

2. Coll de l’Alba Morruda: expressió varietal del sud de Catalunya

L’oli Coll de l’Alba Morruda, de Xavier Guilera Ximenis, posa en valor la varietat Morruda i es defineix com un oli amb una clara orientació gastronòmica. Segons la informació facilitada, la varietat Morruda harmonitza especialment amb peix blau, marisc, estofats de carn, estofats de llegums, tomàquet d’amanir i formatges curats de pasta tova.

El projecte defensa no només la Morruda, sinó també la Sevillenca, dues varietats que consideren poc conegudes dins el panorama català de l’OOVE, però amb alt potencial sensorial. Per això afirmen que continuen treballant en el perfeccionament del cultiu i l’elaboració per maximitzar aquest potencial, amb una filosofia clara: elaborar OOVE amb molta personalitat i concebuts com a ingredient en cada recepta.

L’oli Coll de l’Alba Morruda

3. Arbor Sacris: simbolisme i equilibri

Arbor Sacris, de Miliunverd, és un oli d’oliva verge extra elaborat a partir dels fruits de 35 oliveres mil·lenàries de la varietat Farga vinculades a la Finca Els Carlets (La Sénia). El mateix web el presenta com un oli “exquisit, amb història, intens i provocador”, i indica una producció limitada a 1.000 ampolles.

Com a projecte, Miliunverd es defineix com una empresa familiar dedicada a olis d’oliva verge extra d’oliveres centenàries i mil·lenàries del Territori del Sénia. També explica que col·labora amb associacions per a la protecció de l’entorn i, en particular, de les oliveres mil·lenàries, i que treballa en un programa anomenat “adopta una olivera mil·lenària”, orientat a la restauració i conservació d’aquests arbres.

L’oli Arbor Sacris | Cedida

4. Oli de Marges – Masia Can Calopa: un oli que construeix paisatge

L’Oli de Marges – Masia Can Calopa, de L’Olivera, forma part d’un projecte de gran abast impulsat a la Serra de Collserola, que combina producció agrària, gestió forestal i inclusió social. L’oli és un cupatge 2025 elaborat amb arbequina, becaruda i vera del Vallès, amb extracció en fred mitjançant sistema continu en dues fases.

Aquest projecte té com a objectiu recuperar el mosaic agroforestal de Collserola per reduir el risc d’incendis, produir aliments d’alt valor afegit i generar oportunitats laborals per a col·lectius en situació de vulnerabilitat. La iniciativa, impulsada per la Fundació Catalunya La Pedrera, la cooperativa L’Olivera i el Parc Natural de Collserola, aposta per la recuperació de feixes abandonades i la producció d’un oli que va més enllà del producte, esdevenint una eina de transformació ambiental i social.

Oli de Marges – Masia Can Calopa | Cedida

5. Identitat Olive Oil Empeltre: essència varietal

L’oli Identitat Olive Oil Empeltre és un oli d’oliva verge extra ecològic elaborat amb la varietat Empeltre, comercialitzat en formats petits. Un oli que posa el focus en l’expressió varietal i en el respecte pel perfil propi del fruit.

El projecte Identitat Olive Oil es presenta com una iniciativa familiar dedicada a l’elaboració d’olis d’oliva verge extra monovarietals. A través dels seus productes, promou el respecte pel paisatge i el patrimoni natural i cultural, així com iniciatives vinculades a l’oleoturisme i a la valorització de les oliveres centenàries.

Identitat Olive Oil Empeltre | Cedida

Petita escala, gran valor

Els cinc olis premiats en la categoria de petits productors demostren que la qualitat sovint va lligada a una mirada pròxima, a projectes amb ànima i a una relació directa amb el territori. Històries diferents que comparteixen un mateix objectiu: elaborar olis d’oliva verge extra que expliquin d’on venen i per què són únics.

Llistat complet de guanyadors

En aquesta segona edició dels Premis Nacionals als Millors Olis d’Oliva Verge Extra de Catalunya, el Govern ha reconegut un total de 72 olis d’oliva verge extra. El llistat complet de guanyadors es pot consultar directament a la nota de premsa oficial del Govern de la Generalitat, on s’hi detallen totes les categories i els productes premiats.

Amb el suport de:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa