Al cor de Sabadell, el Rauxa s’ha consolidat com un dels restaurants imprescindibles de la ciutat. Amb una proposta que combina respecte pel producte, creativitat i un servei jove i entusiasta, la bodega contemporània del cuiner Aleix Jorba esdevé un espai on tradició i modernitat es donen la mà.
Després de sumar experiència en cuines d’arreu del món, Aleix Jorba va decidir tornar a casa seva per obrir el seu propi projecte gastronòmic. I ho va fer des del cor de la ciutat, apostant per un model de restaurant que defuig les etiquetes rígides: ni és una bodega tradicional ni un gastrobar, però té una mica de tot. El Rauxa és, sobretot, una extensió del seu autor: sabadellenc, inquiet, amb caràcter i amb una passió indiscutible pel bon producte.

Una carta que abraça sabors, orígens i capricis
La carta del Rauxa és una passejada pels gustos d’avui, sense oblidar d’on venim. Hi conviuen plats de fondària tradicional com l’ensaladilla russa o les croquetes –sempre canviants, sempre irresistibles– amb elaboracions més atrevides i signatures pròpies de la casa. Hi trobem, per exemple, un chuletón de vaca madurada 30 dies que parla el llenguatge de la contundència i el plaer carnívor, i també una de les estrelles indiscutibles del local: els daus de salmó amb salsa romesco. Una combinació aparentment senzilla, però executada amb tal precisió i equilibri que es converteix en plat icònic. Impossible no repetir-lo.
No hi falten opcions vegetals ni plats per compartir. Al Rauxa no s’hi va una sola vegada: s’hi torna per descobrir què tenen avui, què han afegit nou, o per repetir aquell plat que t’ha quedat gravat.
Postres amb ànima lúdica
La cuina d’autor no ha de ser seriosa. I al Rauxa això es nota especialment a les postres. Sí, hi trobem el flam clàssic i un excel·lent pa amb oli i xocolata que apel·la al record d’infantesa. Però també hi trobem girs inesperats com el tiramisú de Donut, una proposta tan provocadora com efectiva, que exemplifica molt bé l’esperit divertit i agosarat de la casa.
Una sala viva, jove i amb molta energia
Una part fonamental de l’experiència Rauxa no es cou als fogons, sinó a la sala. Dirigida per Isaac Catalan, la part visible del restaurant brilla pel seu servei proper, fresc i atent al detall. L’equip, majoritàriament jove, combina professionalitat i calidesa d’una manera poc habitual. No hi ha rigidesa, però sí rigor; no hi ha formalismes, però sí una cura exquisida del client.
S’hi nota el gust per cuidar els comensals, per fer que tothom se senti a gust, tant si és un àpat d’empresa com si es tracta d’un sopar especial de cap de setmana.
Una carta de vins amb vocació d’abast
L’aposta vinícola del Rauxa no es queda curta. Hi trobem una selecció ben pensada, diversa i assequible, amb referències catalanes i de més enllà. Blancs, negres, rosats, escumosos i una colla ben interessant de dolços –una categoria sovint oblidada a molts restaurants– permeten maridar qualsevol plat amb coherència i plaer.
A més, el restaurant ofereix una selecció de grans vins a copes mitjançant el sistema Coravin, que conserva el vi en òptimes condicions i permet tastar referències d’alt nivell sense haver d’obrir l’ampolla sencera. Una oportunitat excel·lent per descobrir vins singulars amb la flexibilitat i el preu d’una copa.
És una carta que no imposa ni espanta. Els cambrers saben assessorar i explicar, i això permet obrir finestres a nous vins per als qui no en tenen tant costum, sense renunciar a opcions més complexes per als qui en busquen més profunditat.
Una proposta arrelada i valenta
Des que va obrir portes, el Rauxa ha crescut amb pas ferm. I ho ha fet fidel als seus principis: oferir una cuina de qualitat, reconeixible, però mai monòtona. Ser un restaurant obert a tothom, però amb identitat. I fer-ho des d’una ciutat que sovint viu a l’ombra de Barcelona, però que gràcies a propostes com aquesta guanya cada cop més pes dins l’escena gastronòmica catalana.
El nom “Rauxa” ja ho diu tot: emoció, impuls, creativitat. Però també implica risc i personalitat. I aquest equilibri entre rauxa i seny, entre fer les coses molt ben fetes i permetre’s moments d’experimentació, és el que defineix l’ànima del projecte.
El Rauxa no és només un restaurant de moda a Sabadell. És un espai que sap llegir el moment gastronòmic actual i aportar-hi una veu pròpia. És una bodega contemporània on el vi, el producte i les ganes de passar-ho bé es donen la mà. I és, sobretot, un reflex del talent jove i local que aposta per fer les coses ben fetes sense perdre el somriure.
Si encara no hi heu anat, feu-vos un favor i reserveu taula. I si ja hi heu anat… segurament ja esteu pensant quan hi tornareu.