Vadegust
Meraki, cuina d’amistat i producte al cor del mercat de Mataró

Hi ha restaurants que et guanyen pel servei, d’altres per la tècnica, però Meraki et guanya pel que transmet: calma, autenticitat i ànima. Situat en un dels carrers que envolten el Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró, aquest restaurant ha aconseguit capturar l’esperit del lloc on neix: l’essència del producte local. No és casualitat. El mercat, inaugurat el 1936 i reformat l’any 2010, és un símbol de Mataró i un punt de trobada on, des de fa dècades, s’hi reuneixen els millors productors de la comarca.

En aquest entorn vibrant, Raquel Medrano i Aldara Ramos, amigues de l’escola i professionals de la restauració, van decidir fa vuit anys fer realitat un somni compartit. “Fa vuit anys que vam obrir i en aquest enclavament en portem sis. Estàvem en un altre local on cabien vint persones i vam començar de mica en mica. L’any abans de la Covid vam fer una inversió i vam reobrir a l’octubre. No ens podem queixar, ens agrada el que fem i vivim d’això”, explica Medrano, a Vadegust

 Brioix farcit de melós ibèric amb mostassa antiga i encurtits | Instagram @meraki17restaurant

Formada com a cuinera, Medrano lidera una proposta gastronòmica centrada en el producte i el respecte pel seu origen. A Meraki, cada plat és una declaració d’intencions: ingredients de proximitat, sabors mediterranis i tècniques que van del carpaccio a la maduració, sempre amb la cura d’una presentació que recorda l’estètica japonesa. “M’agrada la cuina tradicional amb un toc diferent. Ens agrada marinar, madurar, tallar d’una altra manera… Sempre busquem el punt exacte perquè el producte brilli”, afegeix la xef, que defensa una cuina honesta i meticulosa.

L’ambient del restaurant acompanya aquesta filosofia. Llum càlida, fusta clara, taules àmplies i un ritme pausat converteixen Meraki en un espai on el temps sembla alentir-se. L’efecte és immediat: qui hi entra per primera vegada hi troba la comoditat d’un menjador familiar i la delicadesa d’una cuina de categoria.

La carta parla el llenguatge del producte: plats per compartir i reinterpretacions de la tradició amb subtilesa. D’entre les diverses opcions, destaquen el carpaccio de salmó flamejat amb vinagreta de mel i cítrics, el tataki de salmó amb tocs asiàtics, i els ous ecològics amb cansalada fumada i ali de tòfona, d’una finor precisa. Els risottos -tant el de tòfona com el negre de calamars i gambes- són plats de memòria, i l’steak tartar de vedella tallat a ganivet a l’estil “Raki”, el més recomanat, és el veritable emblema de la casa.

Steak tartar del restaurant Meraki | Instagram @meraki17restaurant

“El tàrtar el fem a ganivet, com s’ha de fer. El marinem 24 hores abans i surt boníssim. És dels més demanats, i els risottos també funcionen molt bé”, explica Medrano. La carta es completa amb entrants per compartir -de la burrata amb préssec saltejat a l’humus d’olives kalamata- i postres clàssiques sense artificis, com el pastís de formatge cremós o el tiramisú. La selecció de vins és acurada i equilibrada: DO locals com Empordà o Penedès conviuen amb referències de Priorat, Montsant o Ribera del Duero, una aposta coherent amb la seva filosofia de proximitat.

El que diferencia Meraki d’altres restaurants amb pretensions és la seva veritat quotidiana. Aquí no hi ha artificis ni presses: hi ha una cuina pensada, un servei amable i una història compartida. S’hi percep el compromís d’un projecte que creix amb coherència, fidel al que el va fer néixer: la complicitat entre dues amigues i l’amor pel producte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa