Vadegust
Jordi Artal (Cinc Sentits): “Em poso nerviós quan tot està controlat”

Jordi Artal, xef i propietari del restaurant barceloní Cinc Sentits, no dissimulava aquest dimarts la il·lusió després d’haver estat distingit amb una segona estrella Michelin, especialment en un any 2020 tan “complicat”. Fa més de deu anys de la primera estrella, i la guia vermella premia novament el restaurant que ara està ubicat al carrer Entença -en un local molt més gran- i la seva “cuina catalana contemporània” amb aromes de la història familiar d’Artal. El xef agraeix per sobre de tot el suport de la clientela del país per haver compensat enguany la falta de client estranger. I sobre les claus del reconeixement internacional, es limita a constatar el seu inconformisme i ganes d’anar sempre més enllà en la seva aposta gastronòmica.

El Cinc Sentits tot just havia revalidat l’any passat la seva primera estrella Michelin, ja que va canviar de local i en aquests casos la guia francesa retira provisionalment la distinció i la torna a atorgar, si així ho vol.

Deixant enrere 15 anys en un petit local al carrer Aribau, amb el nou i més ampli establiment del carrer Entença consolidat i l’estrella recuperada, Artal va començar l’any 2020 “amb molta força”. Però va arribar la pandèmia i va haver de tancar durant tres mesos, “com tothom”. Després, amb la represa al juny, la por era si el restaurant tindria clientela, sobretot perquè la seva era en bona mesura de fora. El cuiner està satisfet i agraït pel “suport” que els comensals “del país”, que han ajudat a mantenir el restaurant a to.

Un aperitiu de benvinguda en una zona d’entrada al restaurant Cinc Sentits | ACN

Parlant del seu projecte gastronòmic, el responsable del Cinc Sentits recorda com des de la primera estrella, el 2008, es van enfocar “més i més en la cuina d’aquí. Fem una cuina catalana contemporània, al dia, sempre amb producte nacional i buscant sempre que podem amb producte de proximitat”, detalla. En la mateixa línia, la bodega del restaurant es nodreix únicament amb vins del país. I amb aquesta aposta ha arribat el nou reconeixement.

Artal no veu pressió en les visites dels inspectors de la guia (n’ha tingut tres enguany, una després del confinament) si no també suport al sector en un any molt difícil. Si de cas la pressió, diu, és la que s’autoimposen a la cuina i la sala del restaurant. “Volem millorar cada dia, i jo soc fanàtic del “què podem fer ara”, de pensar en el pas següent. Mai estic content, i quan tot està controlat em poso nerviós; per això vam fer el canvi de local”, raona el xef.

‘Sentit Comú’ un nou projecte amb recorregut

Aquest afany l’ha portat també a crear –durant “el segon” tancament aquest novembre- una “segona marca” de menjar per endur anomenada ‘Sentit Comú’. L’oferta no té res a veure amb el que se serveix al restaurant, perquè per gaudir dels àpats d’estrella “has d’estar a la sala” –apunta-, si no plats de tradició familiar, “fàcils de gaudir a casa”, a preus econòmics.

El cas és que Artal ja medita si podria adaptar una part del seu local per convertir el ‘delivery’ en un “segon restaurant”, més senzill i econòmic. Serà, potser, de cara a l’estiu. De moment, el xef està “enfocat” en el Cinc Sentits, i tampoc vol imaginar el 2021 amb grans aventures després d’un 2020 que ha estat força “complicat”. L’any es tanca, “almenys”, amb la bona notícia de la nova estrella Michelin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa