Els restaurants Bo.TiC i Cinc Sentits aconsegueixen la segona estrella Michelin

Atempo i Quatre Molins s'estrenen a la guia vermella amb la primera, i L'Aliança 1919 d'Anglès la recupera

Els restaurants Bo.TiC, de Corçà (Baix Empordà), del xef Albert Sastregener, i Cinc Sentits, a Barcelona, del cuiner Jordi Artal, han aconseguit la seva segona estrella a la Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2021. En una gala telemàtica a la qual cap restaurant ha aconseguit entrar com a nou triestrellat, també s’ha anunciat l’entrada de tres establiments catalans amb la seva primera estrella, dels 19 reconeguts. Es tracta d’Atempo a Sant Julià de Ramis (Gironès) i Quatre Molins de Cornudella de Montsant (Priorat), així com L’Aliança 1919 d’Anglès (Selva), que la recupera després de perdre-la el 2014. Com a novetat, la guia vermella ha incorporat una nova categoria, l’estrella Verda, en reconeixement als que vetllen per la sostenibilitat.La gala de les estrelles Michelin, marcada per l’escenari de pandèmia, ha tingut enguany una edició telemàtica presentada per Cayetana Guillén Cuervo i Miguel Ángel Muñoz des de la Reial Casa de Correus de Madrid, on una de les notícies destacades ha estat la inamobilitat dels restaurants triestrellats, en no entrar-ne cap de nou. Així, la guia segueix reconeixent enguany 11 establiments, entre els quals es mantenen els catalans Celler de Can Roca, Lasarte i ABaC.

Tres nous biestrellats

A la categoria d’establiments amb dues estrelles, integrada per 38 restaurants, enguany s’hi han incorporat tres per recomanació dels inspectors de la guia. El primer d’ells és Bo.TiC, projecte del xef Albert Sastregener i instal·lat en una antiga fàbrica de carruatges. El cuiner hi defensa unes elaboracions creatives “de gran nivell tècnic”, respectuoses amb la tradició, però fidels sobretot a aconseguir “nitidesa en cada gust”.

També ha ascendit de categoria el Cinc Sentits de Jordi Artal. El cuiner proposa als seus clients una singular ruta per la història de la seva família, tot posant de relleu els gustos de la “moderna cuina catalana” amb l’ajuda de petits productors de confiança.

Pel que fa a Culler de Pau, de Javier Ollers a O Grove, a Pontevedra, els inspectors han destacat que es bolca en una cuina de quilòmetre zero dissenyada amb “sentiment mediambiental”. El seu objectiu no és només cuinar l’entorn, sinó recuperar-lo a través d’un diàleg continu amb els productors propers.

Debuts a la guia

Amb 21 estrenes a la guia amb la seva primera estrella (engrandint un llistat de 203 restaurants en total), tres són catalans: Atempo, de Jordi Cruz i Iñaki Aldrey; L’Aliança 1919 d’Anglès, que la recupera després de morir el seu xef Lluís Feliu el 2013, ara amb Àlex Carrera Alonso; i Quatre Molins, liderat pel xef Rafel Muria. També han aconseguit aquesta distinció Baeza & Rufete (Alacant), Béns d’Avall (Sóller, Mallorca) i DINS Santi Taura (Palma, Mallorca).

Així mateix ho han fet Ambivium (Peñafiel, Valladolid), Amelia (Donostia, San Sebastià), Callizo (Aínsa, Huesca), Eirado (Pontevedra), En la Parra (Salamanca), Espacio N (Esquedas, Huesca), Miguel González (Pereiro de Aguiar, Ourense), Mu•na (Ponferrada, León), Odiseo (Múrcia), Raíces-Carlos Maldonado (Talavera de la Reina,Toledo), Saddle (Madrid) i Silabario (Vigo). També ho han fet els establiments portuguesos 100 Maneiras i Eneko Lisboa, ambdós a la capital.

La nova categoria: Estrella Verda

La guia, alineada amb la lluita global per un món més sostenible, ha introduït una nova categoria per a reconèixer els restaurants i xefs particularment compromesos amb la defensa del medi ambient. Així, l’Estrella Verda cerca premiar l’esforç d’aquests establiments i fer-se ressò de les millors pràctiques gastronòmiques en el terreny de la sostenibilitat.

Han estrenat el reconeixement 21 establiments, entre els quals hi ha Casa Albets de Lladurs, Lleida; Cocina Hermanos Torres, de Barcelona; Els Casals, de Sagàs, a Barcelona; L’Antic Molí, d’Ulldecona, Tarragona; Les Cols, d’Olot, Girona; Lluerna, de Santa Coloma de Gramenet, Barcelona, i Somiatruites, d’Igualada, Barcelona.

53 nous BibGourmand, deu catalans

A més dels guardonats amb les estrelles Michelin, la distinció Bib Gourmand augmenta enguany amb 53 establiments, engreixant el llistat fins als 300 restaurants. Aquest increment assenyala, per als inspectors de la guia, que 2020 ha estat un gran any. Des del 1996, la distinció reconeix establiments que destaquen por una molt favorable relació qualitat preu. En total, deu són catalans.

Hi ha Berbena, a Barcelona; Brots, a Poboleda, Tarragona; Ca L’Amagat, a Bagà, Barcelona; Cal Xirricló, a Balaguer, Lleida; Casa Albets, a Lladurs, Lleida; Dos Cuiners, a Mataró, Barcelona; El Racó, a Sant Climent de Llobregat, Barcelona; Garbí, a Castellar del Vallès, Barcelona; La Mundana, a Barcelona, i Roc’n’Cris, a Aubèrt, Lleida.

Nit marcada per la covid

En rebre el guardó, el xef Albert Sastregener, ha assegurat estar “molt content” per tots aquells que els han donat suport, i per l’equip que “tira del carro” i els dona força per seguir endavant. Per la seva banda, Jordi Artal ha destacat que l’obtenció d’una segona estrella és una “feina d’equip”.

D’altra banda, al podi de les tres estrelles, Jordi Cruz (ABaC), que també ha aconseguit la primera a Atempo, ha dedicat la revalidació a l’equip i a tots aquells que fan possible el projecte. “Durant aquests mesos de covid tan difícils per a mi és una il·lusió. M’han carregat les piles per a l’any vinent”, ha dit el xef, que ho ha considerat com un revulsiu per tornar amb ganes i plens d’energia, ja que Michelin sempre els omple de reptes.

Per la seva banda, Joan Roca ha agraït a Michelin haver donat suport a la gastronomia, i als inspectors per la seva “tasca titànica”. “Molta força i salut per a tothom”, ha desitjat. D’altra banda, el xef Paolo Casagrande ha felicitat tots els que han guanyat una estrella i tots aquells “que lluiten cada dia”. Cal seguir somiant i fent realitat els somnis”, ha destacat.

Els missatges al voltant de la covid-19 i la seva afectació en la restauració han estat presents a tots els discursos, com el del secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés; la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso i l’alcalde de Madrid, Luis Martínez Almeida, entre altres.

Comentaris

  ops 15/12/2020 7:18 am
  Quin cinisme! De què els serveix a la pobra gent?
  Pol 15/12/2020 9:30 am
  Quina pena que en plena pandèmia facin "competicions" d'aquesta mena. Per a què serveixen ? També en som responsables els que difonem aquesta mena d'actes inútils, sobrers, que com sempre solament serveixen per a que alguns facin un munt de diners a costa dels altres. Mentre un munt de gent ha de demanar ajut per a l'alimentació quotidiana. No n'aprendrem mai a tenir sentit comú ?
  Quin panorama ! 15/12/2020 9:43 am
  Presoners polítics, exiliats, un munt de gent humiliada en espera del cinisme "judicial" venjatiu de l'estat espanyol, els governs espanyols que se'n foten dels pressupostos que des de fa dècades han d'atorgar per a millorar infraestructures, com els trens de rodalies i la via fèrria de la mediterrània, mentre València i Barcelona no estan unides per vies d'alta velocitat, perquè l'estat espanyol solament uneix "capitals" "provincials" amb Madrid. La transició espanyola de la dictadura a la democràcia, que ha deixat d'ésser una transició per a esdevenir l'statu quo espanyol postfranquista, de fet ni l'exèrcit ni la cúpula del poder judicial han fet cap transició, ens han aixecat la camisa durant dècades dient-nos tot el contrari... la Borbonalla, i ara la covid-19... A qui li pot "interessar" uns estels a uns restaurants, ara i ací ? i a sobre després de la covid-19 el tipus de turisme monocultiu massificat i desastrós per al nostre país... seguirà igual o pitjor.

Nou comentari