Passejant pel nucli antic de Mataró és fàcil quedar-se embadalit davant l’encant de la Plaça Gran, una placeta empedrada, envoltada de porxos, terrasses i comerços locals. S’hi respira un ambient que recorda les places italianes: carrers de còdols, cadires de fusta i molt moviment que dona vida a un espai amb història. És en aquest escenari on trobem L’Alast, un restaurant que ha sabut convertir la cuina del pollastre en una proposta gastronòmica amb identitat pròpia.
El projecte va néixer de la mà dels germans García Villar amb una intenció molt clara: reivindicar el pollastre com a producte de qualitat i explorar-ne totes les possibilitats culinàries. Tots dos expliquen, a Vadegust, que van iniciar aquest projecte amb la voluntat de dignificar el pollastre com a protagonista gastronòmic, oferint-lo en formats poc habituals però molt saborosos. Actualment, el restaurant no només fa pollastres. Han ampliat l’oferta, sense perdre mai de vista el seu gran protagonista, una de les carns més humils però que sempre és un encert per a tots els paladars.

A la carta de L’Alast el pollastre a l’ast i les croquetes de pollastre a l’ast es mantenen com a plats estrella, símbols de la seva aposta per la qualitat del producte i l’elaboració casolana. Però no s’acaba aquí. Durant els mesos d’estiu ofereixen flor de carbassó, i a l’hivern, carxofa, aprofitant sempre el producte de proximitat. Algunes de les novetats sense pollastre són plats com l’steak tàrtar, el melós de vedella amb foie o el llom baix amb salsa cafè París. Segons especifiquen els germans, aquests plats reflecteixen la voluntat de combinar la cuina tradicional amb tocs més creatius.
El local compta amb una terrassa ideal per fer unes tapes tot l’any. Una terrassa que beu de l’encant d’aquesta plaça en forma d’atri. Des de L’Alast estan orgullosos que Mataró els ha acollit des del principi i, “que el públic ha valorat tant la qualitat dels plats com l’aposta per un producte aparentment senzill com el pollastre, elevat a una experiència gastronòmica”. Aquest boca-orella ha estat clau per fidelitzar una clientela diversa, que valora especialment l’equilibri entre tradició i creativitat.

Per als germans, redescobrir el pollastre ha estat un projecte emmarcat per molt gaudi i creativitat. Tant a través de receptes clàssiques com d’altres més contemporànies o internacionals, el restaurant ofereix una nova mirada a un producte sovint infravalorat. “Molts clients ens comenten que han redescobert el pollastre gràcies a les nostres preparacions, i ixò ens permet seguir oferint una experiència variada sense perdre mai de vista els orígens”, clouen.
Amb aquesta aposta honesta i coherent, L’Alast ha esdevingut molt més que un restaurant especialitzat en pollastre. És una experiència gastronòmica que reivindica la senzillesa ben feta, el producte cuidat i l’amor per la cuina sense artificis. Un espai on la tradició i la innovació conviuen, sempre al servei del bon gust i la proximitat.