A Llavaneres, al cor de la costa del Maresme, s’hi amaga un racó que sembla sortit d’una postal italiana. En una casa modernista que conserva l’encant dels vells estius burgesos, s’hi troba el restaurant Al Duomo, un espai on l’afecte per la cuina italiana es cou lentament, amb dedicació i amb l’esperit de la proximitat com a ingredient principal. Aquest no és només un lloc per menjar, sinó un lloc per fer una quedada que vol temps i parlar.
Entrar Al Duomo és entrar a casa d’algú que t’estava esperant. El menjador principal conserva elements d’arquitectura clàssica, amb sostres alts, motllures originals i una llar de foc que a l’hivern presideix la sala i dona escalfor. A l’estiu, el pati es transforma en un chill out mediterrani amb detalls cuidats: llums suaus, plantes aromàtiques i mobiliari acollidor.

La sensació és que cada racó ha estat pensat perquè et sentis bé, com a casa, però encara una mica millor. Aquest ambient íntim es completa amb l’atenció de Riccardo –conegut per tothom com a Ricky–, xef i propietari del restaurant, qui no només cuina sinó que acompanya, recomana i conversa. “Sempre està molt bé saber què vol el teu client i acompanyar-lo i aconsellar-lo”, diu, i es nota que ho fa de veritat.
La carta d’Al Duomo és un homenatge a la cuina italiana clàssica, amb productes frescos, plats fets al moment i una tècnica cuidada sense pretensions. Aquí no hi ha trampes ni disfresses, sinó una cuina honesta que parteix de receptes tradicionals i les executa amb precisió.
Tot comença amb una selecció d’antipasti pensats per compartir, com és el vitello tonnato, tendre i ben equilibrat. Els primers plats, especialment les pastes, són un capítol a part. Aquí tot és fresc i elaborat a casa: des de les làmines dels raviolis fins a les cintes de les tagliatelle. Dins la carta de pasta fresca all’uovo, destaquen els raviolis de tòfona o la tagliatelle alla puttanesca, i també els gnocchi alla sorrentina. Si prefereixes pizza, aquest restaurant també les fa de categoria. El forn de llenya no sempre està actiu, però quan ho està, ofereix des de la clàssica Margherita fins a opcions gourmet com la de mortadel·la trufada amb pistatxo.
Una de les joies d’Al Duomo és el menú de migdia, especialment pensat per als qui volen una experiència italiana completa sense allunyar-se del pressupost. Aquest menú és un exemple de com es pot oferir una cuina de qualitat a un preu ajustat.

A banda, el bon menjar sempre demana bon beure, i a Al Duomo ho tenen clar. El restaurant disposa d’una selecció de vins italians amb Denominació d’Origen Protegida (DOP, DOC i IGT) que cobreix la gran majoria de regions vitivinícoles del país. En total, fins a 74 vins amb segell DOCG, 333 amb DOC i 118 amb IGT formen part de la base de recomanació del local, tot i que a la carta habitual en trobem una selecció més reduïda però encertada.
Hi ha restaurants on menges bé. I n’hi ha d’altres on, a més, et cuiden. Al Duomo és d’aquests segons. Des del moment en què entres fins que surts, l’atenció és càlida i sincera. L’equip de sala –encapçalat pel mateix Ricky– sap llegir el ritme de cada taula i un dels detalls que més sorprèn són els petits fours que acompanyen les postres o els digestius: petites llaminadures, servides amb tanta gràcia que fan reviure la infantesa.

