Per començar aquesta recepta es talla una poma golden en cubs petits i uniformes, mantenint la pell per aportar color i textura. Es col·loca en un bol i s’hi afegeix un toc de suc de llimona per evitar que s’oxidi, juntament amb un pessic de sal i un raig d’oli d’oliva verge extra. Mentrestant, es trosseja finament el formatge Soma, reservant-ne una mica per a la decoració final.
El Soma és un formatge de tipus “tomme” produït per la formatgeria La Balda, situada al Mas La Vilotxa de Sant Martí de Llémena, un dels racons més bonics de la comarca del Gironès. S’elabora amb llet crua ecològica de vaca, procedent de Can Frigola del Bosc, de quallada enzimàtica, pasta autopremsada i la pell és rentada. Se li dona una maduració de 2 mesos i es presenta al mercat en rodes que pesen al voltant de 4 kg.

A continuació, es disposa el pernil ibèric en làmines fines, que es tallen en tires petites i es barregen amb la poma i el formatge. S’afegeixen nous torrades lleugerament trencades per aportar un toc cruixent i un contrast de sabors amb la suavitat del Soma. Es remena amb delicadesa perquè els ingredients es combinin sense que el formatge perdi la seva textura cremosa.
Per emplatar, es col·loca la barreja en un motlle circular al centre del plat, es premsa lleugerament i es retira el motlle, creant una forma neta i elegant. Es decora amb unes fulles de ruca fresca i els trossets de formatge reservats, i es finalitza amb un fil d’oli d’oliva verge extra i un polsim de pebre negre acabat de moldre.
El resultat és un entrant fresc, equilibrat i sofisticat: la dolçor de la poma, la intensitat del pernil ibèric i la cremositat del formatge Soma es complementen a la perfecció, oferint una experiència gastronòmica subtil però memorable.

