Vadegust
Receptes amb formatges catalans: tartaletes de Pla de Mas Alba amb compota de figues

Per preparar les tartaletes de les que us parlem, primer s’engreixen lleugerament uns motlles amb mantega o esprai antiadherent per evitar que la pasta s’enganxi i facilitar el desmotllament. Tot seguit, es desenrotlla la pasta brisa comprada sobre una superfície enfarinada i s’estira fins a aconseguir un gruix d’uns dos o tres mil·límetres. Amb un tallador, es retallen cercles o quadrats segons la mida dels motlles i es col·loquen dins, pressionant suaument a les vores. Es punxa la base amb una forquilla per impedir que es formin bombolles durant la cocció. A continuació, s’escalfa el forn a 180 °C i, si es vol un resultat més cruixent, es cobreix cada tartaleta amb paper de forn i llegums secs o boles de ceràmica, deixant-les coure uns deu minuts. Retirat el paper i les peses, es tornen a coure cinc minuts més fins que adquireixin un color daurat uniforme. Un cop fora del forn, es deixen refredar completament abans de farcir-les.

Mentrestant, es preparen les figues tallades en quarts i es couen a foc lent amb sucre morè i un toc de vinagre balsàmic fins a obtenir una compota densa i aromàtica. Les nous es torren lleugerament i es caramel·litzen amb una mica de mel, creant un contrast cruixent i dolç que complementa perfectament la suavitat del brie. Per muntar l’entrant, es col·loca una làmina generosa del formatge El Pla de Mas Alba a l’interior de cada tartaleta, es cobreix amb una culleradeta de compota de figues i s’acaba amb unes quantes nous caramel·litzades. Finalment, es decoren amb microherbes tendres i una ratlladura fina de pell de llimona que aporta frescor i equilibra els sabors.

Formatge El Pla | Ramon Roset
Formatge El Pla | Ramon Roset

El Pla de Mas Alba és un formatge elaborat per la formatgeria Mas Alba, de Terradelles, al Pla de l’Estany, amb llet crua del seu ramat de cabres. De quallada mixta, de pasta tova i pell florida es presenta al mercat en peces en forma de disc de gran format. Fa la seva maduració de 4 setmanes en una cova subterrània on desenvolupa la seva pell florida blanca, de tacte envellutat, i unes aromes humides, de xampinyons i de celler.

El resultat és un entrant elegant i equilibrat, on la cremositat del brie de cabra es combina amb la dolçor subtil de la fruita i el cruixent aromàtic de les nous, oferint una experiència de textures i aromes que sedueix des del primer tast.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa