Un plat molt típic de la cuina navarresa són els pebrots del Piquillo farcits. Tot i que el farciment més conegut és potser el de brandada de bacallà, aquests pebrots es poden farcir de molts altres ingredients, resultant sempre deliciosos. Els pebrots del Piquillo són un tipus de pebrot que es produeix a la localitat de Lodosa (Navarra) i estan emparats per una denominació d’origen, la DOP Piquillo de Lodosa. Són uns pebrots de mida petita, d’aproximadament uns 7 cm de llargada, de forma triangular i que criden l’atenció pel seu color vermell molt intens. El més habitual és trobar-los a les botigues d’alimentació cuinats, rostits a la flama de llenya, pelats i en conserva, ja sigui en llaunes o en pots de vidre.
Farcits de formatge són sensacionals. En aquesta recepta proposem farcir-los del formatge Put de la formatgeria Le Bolut, situada al poble de Galliners, al Pla de l’Estany. El Put és un formatge que pertany a la família de les quallades làctiques de pasta tova i pell florida elaborades amb llet crua de vaca. De forma quadrada, surt al mercat amb un pes aproximat de 225 gr. i una maduració de 6 setmanes. És un formatge que ofereix una textura molt cremosa.

Per preparar aquesta recepta cal comprar uns pebrots del Piquillo de la màxima qualitat possible, que s’hagin conservat sencers. Per al farciment, en primer lloc, es fregiran en una paella amb oli uns daus de bacó tallats menuts. Quan estiguin ben daurats i cruixents es retiren del foc i es reserven. S’apaga el foc, però es guarda la paella amb l’oli que ha quedat de la cocció del bacó.
Seguidament, es posarà en un bol una quantitat generosa de formatge Put tallat a daus, sense treure-li la pell, una bola de mozzarella i els daus de bacó que teníem reservats i s’amanirà amb romaní i farigola molt picats. Es barreja tot bé, fins que quedi una massa homogènia i, a continuació, s’omplen els pebrots amb aquesta barreja. Després es disposen els pebrots en una safata de forn i es couen al forn, a 180 graus durant 2-3 minuts. Si es deixen massa temps al forn, el formatge fondrà completament i la recepta no quedarà bé.
Sortits del forn ja estan llestos per menjar.