Barcelona viu una autèntica explosió de botigues especialitzades en productes de països llunyans, fruit de la seva diversitat cultural i de la creixent curiositat dels consumidors per descobrir nous sabors. Aquestes botigues -des de supermercats asiàtics fins a espais dedicats a la gastronomia iraniana, llatinoamericana o àrab- ofereixen ingredients i aromes que enriqueixen el paisatge culinari de la ciutat i permeten a les comunitats migrades mantenir viva la seva identitat. La globalització i les millores en la importació han facilitat aquesta expansió, que combina autenticitat i diferenciació, tot convertint Barcelona en un mosaic de cultures on la gastronomia actua com a llenguatge comú.
En ple cor del Poble-sec, al número 43 del carrer Blai, hi ha un petit tresor per als amants dels sabors exòtics i de la cuina del món: Nikomand, una botiga especialitzada en productes iranians que s’ha convertit en un autèntic pont gastronòmic entre Pèrsia i Barcelona. Més que un comerç, Nikomand és una invitació a descobrir una cultura a través dels seus ingredients, aromes i rituals culinaris.

El local, de dimensions modestes però ple de color i vida, desplega prestatgeries on s’amunteguen pots de pistatxos torrats, bossetes d’espècies amb noms evocadors, tes perfumats, arròs basmati de gra llarg i mel de muntanya persa. Els clients que hi entren, sovint guiats per la curiositat, acaben sortint amb algun producte sota el braç i, sobretot, amb ganes de saber-ne més. Els propietaris, d’origen iranià, exerceixen amb orgull i amabilitat un paper de prescriptors culturals: expliquen d’on ve cada producte, com s’utilitza i amb quins plats pot harmonitzar. Gràcies a ells, la gastronomia persa deixa de ser una desconeguda per convertir-se en una font d’inspiració per a cuiners i gurmets locals.
Entre els seus imprescindibles hi ha el za’atar, la barreja d’herbes aromàtiques que transforma qualsevol amanida; el sumac, amb la seva acidesa subtil; o el safrà iranià, un dels més preuats del món. També ofereixen dolços tradicionals com el gaz d’Ispahan, fet amb nou i mel, o els dàtils de Bam, sucosos i intensos, que resumeixen com cap altre la dolçor del desert.
El seu horari d’atenció al client és de dilluns a dissabte de les 10:30 a les 21:00 i els diumenges de les 15:00 a les 20:00.