Al número 156 del carrer Balmes, en ple Eixample barceloní, hi respira una de les fleques més emblemàtiques, no només de la ciutat sinó de tot el país, La Fleca Balmes. Va obrir portes el 12 d’octubre de 1908 de la mà de Manuel Crespo Miñana i la seva esposa Blasa. Aviat, Manuel es va guanyar el sobrenom de “rei de les ensaïmades”, un títol que anticipava l’esperit d’excel·lència i creativitat que ha definit l’obrador des de llavors.
El relleu generacional ha estat clau en la seva història. Eduard Crespo, net del fundador, va créixer entre sacs de farina i fornades, jugant amb la massa com qui modela escultures infantils. El 1972, en tornar del servei militar, va assumir la direcció de la fleca després d’aprendre els secrets de l’ofici al costat del seu pare, Manuel. Ben aviat va començar a innovar amb nous cereals i sabors, sempre respectant les bases artesanes i la qualitat heretada. Aquella combinació de tradició i creativitat han convertit la Fleca Balmes en un referent indiscutible, reconegut amb premis i guardons a escala internacional. Entre les seves aportacions més destacades hi ha el Pa de Sant Jordi, creat el 1988, avui símbol gastronòmic de la Diada.

Actualment, la quarta generació ja és al capdavant. Giorgina Crespo treballa a l’obrador amb el seu pare, mantenint viu l’esperit fundacional, tot elaborant pa, coques i brioixeria amb la màxima qualitat. El local, declarat establiment emblemàtic per l’Ajuntament de Barcelona, conserva el seu encant històric, amb detalls modernistes que expliquen, igual que el pa acabat de sortir del forn, més d’un segle d’ofici i passió.
La Fleca Balmes no és només una botiga on comprar pa, és un tros viu de la memòria gastronòmica de Barcelona, una finestra oberta a la tradició i alhora un espai d’innovació que continua fermentant cada dia.
El seu horari d’atenció al públic és de dilluns a divendres, de 7:00 h a 20:30 h i els dissabtes de 8:00 h a 14:00 h. Tanquen els diumenges.

