Al número 147 del carrer Gran de Sant Andreu, la Cansaladeria Puig ha estat, des del 1957, molt més que una xarcuteria de barri: ha estat un punt de referència per als amants del producte artesà, una escola de bon ofici i una icona viva del comerç tradicional barceloní. Fundada per la família Puig i dirigida durant dècades per Pròsper Puig, mestre cansalader i president del Gremi de Carnissers i Xarcuters, aquest establiment ha sabut guanyar-se la confiança i l’afecte del seu entorn amb una aposta clara per la qualitat, la proximitat i el tracte humà.
El local -ubicat en una antiga casa modernista amb una bomba incrustada a la façana, testimoni del passat convuls de la ciutat- és un dels Establiments Emblemàtics protegits per l’Ajuntament de Barcelona. Tant l’interior, amb detalls artesanals i vitrines clàssiques, com la façana, conserven l’esperit de l’antic Sant Andreu de Palomar.

L’oferta de la Cansaladeria Puig va molt més enllà de la carn i els embotits tradicionals. S’hi poden trobar elaborats propis, com croquetes, fricandós, canelons o carpaccios, a més d’una selecció de formatges artesans i plats cuinats que canvien segons la temporada. Tot, sempre, amb matèria primera acurada i una elaboració honesta.
El 2025, després de més de sis dècades de dedicació, Pròsper Puig va anunciar el traspàs del negoci a Xarcuteries Bosch, una nissaga amb sis generacions d’experiència i un profund respecte pel llegat artesanal. L’acord garanteix la continuïtat de l’equip, de la filosofia de proximitat i de l’ànima d’un comerç que ha crescut amb el barri.
La Cansaladeria Puig és, en definitiva, una mostra viva de com el comerç de proximitat pot ser també patrimoni emocional i cultural. Un lloc on cada tall, cada recepta i cada conversa formen part d’una història compartida, que encara avui continua sumant capítols.