Vadegust
El Matiner, un formatge polivalent de consum universal

Un dels objectius que es van fixar a Caseus Afinadors, el distribuïdor més important de Catalunya de formatges artesans de petit productor, quan van traslladar la seva seu des del centre de Granollers al barri de Palou va ser començar a elaborar formatges. Aprofitant el seu veïnatge amb la granja de Can Ventosa, gairebé porta per porta, un cop van tenir les instal·lacions preparades van començar a experimentar l’elaboració de productes làctics amb la llet de les vaques de raça Frisona-Holstein d’aquesta explotació ramadera. Primer va ser l’elaboració de mató i després va venir el seu primer formatge, El Matiner. Al darrera d’aquest formatge hi ha la bona feina de la Sandra Navarro i l’Andrea Alcalá.

El Matiner és, doncs, un formatge elaborat amb llet crua de vaca, de quallada enzimàtica, pasta autopremsada amb drap i pell natural. Una de les singularitats d’aquest formatge és que el salat es fa a la cuba d’elaboració, un cop s’ha tallat la quallada. En embolicar la quallada amb un drap i penjar-la per tal que es vagi eliminant el xerigot, el formatge pren l’aspecte extern dels formatges anomenats de farcell, amb les marques de les arrugues del drap marcades a la pell. Se li dona una maduració que volta les 6-8 setmanes i durant aquest procés es raspalla la pell evitar que li surtin floridures. Les peces tenen un pes d’1 kg aproximadament.

Formatge El Matiner | Caseus Afinadors

La peça d’El Matiner presenta el color groguenc típic dels formatges de pell natural i desprèn unes aromes molt netes caràcter humit generades en cambra. En tallar-lo presenta una pasta de color ivori, d’aspecte compacte amb presència de petits ullets i esquerdes d’origen mecànic. També es poden observar els efectes de la proteòlisi en la coloració més fosca de la part de la pasta més propera a la pell. En aquesta part la textura és més ferma que en el centre. Les aromes de la pasta són làctiques i intenses, de mantega fresca.

En boca és un formatge suau però molt saborós, ben equilibrat de sal, amb un punt lleugerament àcid. La textura és mantegosa i fundent. És un formatge molt directe i poc complex, pel que seduirà a tota mena de paladars i segurament trobarà en els amants dels gustos làctics purs els seus seguidors més entusiastes. És un formatge de consum universal i molt versàtil, oferint un ampli ventall d’usos. Des de gaudir-lo tot sol, formant part d’una taula de formatges o fent d’ingredient d’infinitat de plats. Resulta especialment interessant servir-lo com a formatge de postres acompanyat de confitures o de codonyat, amb qui forma una combinació sensacional i molt llaminera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa