Tot i no ser un dels seu formatges més coneguts, el Clareta de la Formatgeria de la Vall de Meranges va assolir el tercer lloc al podi dels millors formatges elaborats amb llet de cabra de quallada àcida del Concurs de Formatges Artesans que es va celebrar al Fòrum del Formatge Artesà i Català ara fa unes setmanes, a Girona.

El Clareta és un formatge que l’Albert Pons, l’ànima de la formatgeria, va crear fa més d’una dècada per aprofitar la magnífica llet que li donaven les set cabres que tenia aleshores al Mas d’en Sisco, a Girul (Cerdanya). I va aprofitar aquesta nova creació per dedicar-la a la seva filla Clara, d’aquí que el formatge es digui Clareta.

Com tots els formatges de l’Albert, té una personalitat ben diferenciada de la resta de formatges de la mateixa categoria que hi ha al mercat. L’elabora amb llet crua de cabra, quallada de manera mixta, molt més àcida que enzimàtica. El resultat és un formatge de pasta semitova i densa. Té forma rodona, irregular, la pell natural florida, d’aspecte rugós, i de color gris clar, que ofereix aromes animals. L’elabora amb diverses mides, de 650 gr., 2 kg i 6 kg. amb una maduració que volta els 30 dies.

Formatge Clareta | Martí Vicente

De tall fàcil, la pasta presenta un color blanc intens, que pren tonalitats un pèl més fosques a la part que té contacte amb la pell on també mostra una textura més tova. És d’aspecte compacte i se li poden apreciar alguns petits ullets d’origen mecànic. La textura és mantegosa i fundent. Intens en aromes làctiques, on hi destaquen els records de nata fresca, de llet crua de cabra acompanyats d’aromes de pastura. Saborós i ben equilibrat, amb un final lleugerament àcid, és un formatge de llarg recorregut en boca que deixa un postgust molt agradable i llaminer que convida a repetir.

El Clareta, com tota la resta de formatges de la formatgeria Vall de Meranges, és un formatge que quan el tastes no deixa indiferent. Es pot gaudir tot sol, i que evoca en tot moment els paisatges de muntanya d’on prové la seva llet, però també resulta deliciós acompanyat de codonyat, tota mena de melmelades, compotes i chutneys. Les fruites seques i dessecades així com les fruites del bosc també hi combinen perfectament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa