Aquest hummus reinterpreta l’aperitiu clàssic amb una elegància marcadament nadalenca. En lloc dels cigrons habituals, la castanya -tendra, dolça i profundament aromàtica- es converteix en la protagonista d’una crema que respira bosc, foc i hivern. Per començar, es pela un moniato mitjà, es talla a daus i s’enforna amb un raig d’oli d’oliva verge extra i un polsim de sal fins que quedi daurat, tou i amb aquella caramel·lització natural que esdevé la base perfecta per a una textura sedosa. Paral·lelament, es couen castanyes pelades al vapor fins que quedin ben toves; un cop llestes, es passen breument per una paella amb una mica d’oli i un toc de fumat -pot ser una gota d’oli fumat o un pessic de pebre vermell fumat- per potenciar-ne el caràcter hivernal.

En el got de la batedora, es combinen el moniato rostit, les castanyes calentes, una cullerada generosa de tahina, suc de llimona, un gra d’all confitat i una mica de sal. La barreja s’emulsiona amb paciència, afegint aigua freda a rajolins fins a obtenir una crema fina, densa i d’un color ataronjat càlid. El toc diferencial arriba amb unes avellanes torrades lleugerament picades, que s’incorporen a mig triturar per aportar textura i una profunditat torrada que harmonitza amb la castanya.
Per servir-lo, es disposa l’hummus en un bol ample i s’hi dibuixa un petit solc al centre per deixar-hi caure un bon rajolí d’oli d’oliva verge extra. Es culmina amb ratlladura fresca de pell de taronja, unes escates de sal i un grapat d’avellanes picades per reforçar la sensació de festa. Acompanyat de torrades especiades o bastonets de pastanaga i api per aportar frescor i contrast, aquest hummus de castanya i moniato esdevé una entrada sofisticada, sorprenent i absolutament festiva, una manera càlida i exquisida d’obrir els àpats de Nadal amb un toc diferent.

