Les sardines, sovint associades a la senzillesa de la cuina popular, es converteixen aquí en un aperitiu ple de contrastos. És un peix petit amb un gran caràcter. Rica en greixos saludables -sobretot àcids omega-3-, ofereix una textura suculenta i un gust intens que evoca el mar en estat pur. La seva carn és ferma però tendra, ideal per a coccions ràpides que en respectin la delicadesa.
Per preparar aquest aperitiu, en primer lloc, cal proveir-se d’unes sardines molt fresques, que es netejaran acuradament, retirant espines i tripes, fins a obtenir uns filets nets i lluents. A continuació, es disposen en una safata i es cobreixen amb una marinada feta a partir de barrejar suc de taronja, llimona i una mica de vinagre de poma, a parts iguals, juntament amb unes gotes d’oli d’oliva verge extra, grans de pebre rosa i pell de cítrics tallada fina. Cal deixar actuar la marinada durant vint minuts, just el temps perquè el peix agafi una textura ferma però no cuita en excés.

Mentrestant, es prepara un cruixent d’ametlles. Es piquen lleugerament les ametlles i es torren al forn amb un toc de sal i una punta de pebre d’Espelette, que aportarà un record subtilment fumat. Es talla una baguette a llesques d’un o dos centímetres de gruix aproximadament i es torren.
Per al muntatge, sobre cadascuna de les llesques de pa torrat s’hi col·loca una làmina de sardina marinada, i s’amaneix amb un fil d’oli d’oliva, uns cristalls de sal marina i un pessic d’ametlles cruixents. Si es desitja, es pot finalitzar amb unes de fulles tendres de fonoll o d’anet per acabar d’arrodonir l’aportació aromàtica.
El resultat és un aperitiu fresc, elegant i equilibrat, on la potència salina de la sardina s’harmonitza amb l’acidesa dels cítrics i el toc torrat de les ametlles. Una mossegada que celebra el mar i l’estiu en qualsevol època de l’any.

