Vadegust
Aperitius de somni: sardines marinades amb cítrics i cruixent d’ametlles

Les sardines, sovint associades a la senzillesa de la cuina popular, es converteixen aquí en un aperitiu ple de contrastos. És un peix petit amb un gran caràcter. Rica en greixos saludables -sobretot àcids omega-3-, ofereix una textura suculenta i un gust intens que evoca el mar en estat pur. La seva carn és ferma però tendra, ideal per a coccions ràpides que en respectin la delicadesa.

Per preparar aquest aperitiu, en primer lloc, cal proveir-se d’unes sardines molt fresques, que es netejaran acuradament, retirant espines i tripes, fins a obtenir uns filets nets i lluents. A continuació, es disposen en una safata i es cobreixen amb una marinada feta a partir de barrejar suc de taronja, llimona i una mica de vinagre de poma, a parts iguals, juntament amb unes gotes d’oli d’oliva verge extra, grans de pebre rosa i pell de cítrics tallada fina. Cal deixar actuar la marinada durant vint minuts, just el temps perquè el peix agafi una textura ferma però no cuita en excés.

Sardines marinades | Freepik

Mentrestant, es prepara un cruixent d’ametlles. Es piquen lleugerament les ametlles i es torren al forn amb un toc de sal i una punta de pebre d’Espelette, que aportarà un record subtilment fumat. Es talla una baguette a llesques d’un o dos centímetres de gruix aproximadament i es torren.

Per al muntatge, sobre cadascuna de les llesques de pa torrat s’hi col·loca una làmina de sardina marinada, i s’amaneix amb un fil d’oli d’oliva, uns cristalls de sal marina i un pessic d’ametlles cruixents. Si es desitja, es pot finalitzar amb unes de fulles tendres de fonoll o d’anet per acabar d’arrodonir l’aportació aromàtica.

El resultat és un aperitiu fresc, elegant i equilibrat, on la potència salina de la sardina s’harmonitza amb l’acidesa dels cítrics i el toc torrat de les ametlles. Una mossegada que celebra el mar i l’estiu en qualsevol època de l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa