Un bon aperitiu per celebrar la Setmana Santa són aquests nius de patata amb bacallà i allioli de mel, una combinació que fusiona textures cruixents, el gust suau del bacallà i la dolçor subtil de la mel, tot en un format delicat i sofisticat.
Per elaborar aquesta recepta, es comença preparant la base: els nius de patata. Es ratllen dues patates mitjanes i es premsen dins d’un drap net per eliminar l’excés d’aigua. A continuació, es barregen amb un ou, una cullerada de farina, sal i pebre. Aquesta barreja es distribueix en motlles petits, com els de magdalenes o flameres, modelant els nius amb espai al centre per al farcit. Es couen al forn a 200 °C durant uns vint minuts, fins que agafin un to daurat i una textura cruixent. Un cop cuits, es deixen refredar lleugerament.

Mentrestant, es prepara el farcit. En una paella amb un raig d’oli d’oliva verge extra, es daura un gra d’all picat i s’hi afegeix el bacallà esqueixat, prèviament dessalat. Es cuina durant uns minuts, fins que el peix s’esmicoli i deixi anar la seva aroma característica. Un toc de julivert fresc picat aporta frescor i color al conjunt.
Per arrodonir el plat, es munta un allioli suau amb mel. Es tritura un rovell d’ou amb un gra d’all, una culleradeta de mel i una mica de sal, incorporant a poc a poc 125 ml d’oli suau fins a aconseguir una textura emulsionada i cremosa. Unes gotes de suc de llimona hi afegeixen un contrapunt cítric que equilibra la dolçor.
Amb tots els elements a punt, es munten els nius. Es farceixen amb una cullerada de bacallà i es corona cada un amb una petita dosi d’allioli de mel. Per acabar, es poden decorar amb una fulla de julivert fresc o un toc de ratlladura de llimona.

