Vadegust
Aperitius de somni: canapè tebi de bacallà confitat amb crema d’alls negres

En aquest aperitiu el bacallà es converteix en el fil conductor d’un joc de textures i aromes. Es parteix de lloms de bacallà dessalat, que es confiten lentament en oli d’oliva verge extra a baixa temperatura, mantenint-lo entre 60 i 70 °C perquè es cogui de manera uniforme i conservi tota la seva suculència. Quan el bacallà arriba a un punt en què les làmines se separen fàcilment, s’atura la cocció i es reserva tebi per al muntatge.

Paral·lelament, es prepara una crema d’alls negres. Els alls negres s’obtenen mitjançant un procés de fermentació controlada dels alls blancs frescos, sotmesos durant diverses setmanes a una temperatura i humitat constants. Durant aquesta transformació lenta, els alls adquireixen un color negre brillant, una textura tendra i gairebé caramel·litzada, i desenvolupen un perfil aromàtic complex i dolcenc. A més, perden pràcticament l’agressivitat i el picant original, cosa que els fa molt més digestius.

Canapè | Freepik

S’emulsionen els alls negres amb una mica del mateix oli fet servir per confitar el bacallà, una punta de sal en escates i un raig de suc de llimona, obtenint una textura fina, sedosa i brillant.

Es netegen uns rovellons de la mida més petita possible i se saltegen breument. A continuació s’escabetxen amb una reducció d’oli, vinagre de poma, llorer, grans de pebre negre i un toc de mel. Després d’un repòs mínim de dotze hores, desenvolupen un perfil aromàtic profund i una textura ferma, ideal per acompanyar el bacallà sense eclipsar-lo.

Per sumar frescor al plat, es prepara un aire lleuger de taronja sanguina utilitzant el seu suc colat i una petita proporció de lecitina de soja, que es bat amb braç elèctric fins a aconseguir una escuma consistent i lleugera.

Per al muntatge final, es col·loca una base de pa de coca torrat, s’hi estén una capa subtil de crema d’all negre i s’hi disposa una porció de bacallà confitat. Al damunt, s’hi afegeixen uns rovellons escabetxats i es corona el conjunt amb l’aire de taronja i, si es desitja, unes microbrots.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa