La ciutat de Valls ha estat l’epicentre aquest diumenge de la cultura gastronòmica catalana amb la celebració de la Gran Festa de la Calçotada, que enguany ha donat el tret de sortida a la commemoració de la Regió Mundial de la Gastronomia de Catalunya. Amb més de 30.000 assistents i una oferta rica en activitats, la festa s’ha consolidat com una cita imprescindible per als amants dels calçots i la tradició culinària catalana.
Una festa arrelada amb projecció mundial
Amb 3.600 degustacions servides i milers de visitants passejant pel nucli antic de Valls, la festa ha reafirmat la seva popularitat sense perdre l’essència. Segons Josep M. Rovira, president de la Cambra de Comerç de Valls, l’objectiu no és créixer en nombre d’assistents, sinó millorar la qualitat de l’experiència. Aquest equilibri entre tradició i excel·lència és clau per a la projecció internacional dels calçots com a emblema de la gastronomia catalana.
En el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia, s’han anunciat iniciatives com una calçotada simultània a diversos països europeus, una calçotada a Montserrat, un fòrum temàtic i un simposi de cuina dedicat al calçot. Aquestes propostes no només busquen posar en valor aquest producte local, sinó també consolidar-lo com un referent internacional en l’àmbit culinari.

La visió esperançadora dels productors
La festa coincideix amb el 30è aniversari de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que viu un moment d’optimisme. Dalmaci Clofent, president de l’IGP, destaca que iniciatives com aquesta ajuden a revaloritzar els productes de proximitat i a fer visible el treball dels productors. La collita d’enguany es preveu especialment bona, amb l’objectiu de superar els 18 milions de calçots recollits el 2022.
Amb un preu raonable que oscil·la entre els 0,18 i els 0,20 cèntims per unitat, el sector veu amb esperança el futur d’un producte que és sinònim de tradició i sostenibilitat. “Tot allò que serveixi per fer arribar el treball i els calçots arreu és fantàstic”, assegura Clofent.
El concurs de menjar calçots, l’estrella del dia
Un dels moments més esperats de la jornada ha estat el tradicional concurs de menjar calçots, celebrat a la plaça del Pati. Dinou homes i una dona s’han disputat el títol en una competició d’intensitat màxima. El barceloní Adrià Wegrzyn ha revalidat el seu títol després d’ingerir 195 calçots, amb un pes total de 3,275 quilograms, en només 45 minuts.
“Els primers vint minuts molt bé, però després es fa més dur”, ha confessat Wegrzyn, que ha celebrat la seva victòria amb familiars i amics. Participant habitual des del 2002, aquest campió ha expressat el desig que, en un futur, siguin els seus fills qui prenguin el relleu en aquest peculiar certamen.

Calçots: tradició, cultura i identitat
La Gran Festa de la Calçotada no només és un homenatge a un producte icònic, sinó també un reflex de la riquesa cultural i gastronòmica de Catalunya. Amb la seva combinació d’arrelament local i ambició internacional, els calçots s’han convertit en un símbol d’identitat que uneix tradició, sostenibilitat i projecció de futur.
Aquest 2024, els calçots no només omplen les taules catalanes, sinó que també porten el nom de Valls i de Catalunya arreu del món, reafirmant el seu paper com a emblema gastronòmic.

