Cada vegada estem més conscienciats amb la importància d’alimentar-nos bé, però mentre que tothom parla de reduir el sucre, la sal continua sent una assignatura pendent. Sabem que “no n’hauríem d’abusar”, però… quanta és massa sal? I sobretot, com varia aquesta recomanació segons l’edat? Les dades són clares: a Espanya consumim una mitjana de 9,8 grams diaris de sal per persona, gairebé el doble del que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Quina és la quantitat recomanada segons l’edat?
L’OMS i altres organismes de salut indiquen els màxims diaris que no hauríem de superar:
- Bebès de menys d’1 any: menys d’1 g de sal/dia
- De 2 a 3 anys: màxim 2 g/dia
- De 4 a 6 anys: màxim 3 g/dia
- A partir de 7 anys i adults: màxim 5 g/dia
Superar aquestes quantitats de manera habitual augmenta el risc d’hipertensió, malalties cardiovasculars, problemes renals i altres afeccions cròniques, tal i com publica el portal “Gastro” de Telecinco.
D’on prové tota la sal que ingerim?
Quan el metge adverteix sobre reduir la sal, moltes persones deixen d’afegir-ne a les receptes, però continuen ingerint grans quantitats sense adonar-se’n. El motiu és que la major part de la sal no prové de la cuina casolana, sinó dels aliments processats.
Entre els productes més rics en sal hi trobem:
- Embotits i carns curades (pernil salat, xoriço)
- Conserves de peix (tonyina, sardines)
- Formatges
- Sopas i plats preparats
- Patates fregides, snacks salats i galetes
- Salses i aperitius
- Encurtits
- Pa (tot i no ser molt salat, es consumeix diàriament i suma molt)

Com interpretar les etiquetes?
Es considera que un producte té massa sal quan conté més d’1 g per cada 100 g (1%). A tall d’exemple:
- Llauna de tonyina: sovint +1% de sal
- Pa comú: 1,2% aproximadament
- Pernil curat: +5% de sal
Cal vigilar especialment amb conceptes d’etiquetatge com “reduït en sal”. Aquest terme només significa que en conté un 30% menys que la versió normal, però encara pot tenir-ne molta. Per exemple, un producte amb un 6% de sal pot passar a 4,5% i continuar essent molt salat. Per això és imprescindible mirar sempre la taula nutricional.
Com reduir el consum de sal?
Els nutricionistes recomanen alguns hàbits senzills:
- Prioritzar aliments frescos davant dels processats
- Escollir productes “baixos en sal” (menys de 0,3%) o “molt baixos en sal” (menys de 0,1%)
- Substituir la sal per espècies i herbes aromàtiques: orenga, cúrcuma, romaní, pebre, curry
- Reduir progressivament la sal en cuinar per acostumar el paladar
- Evitar salses comercials i snacks salats
La clau no és eliminar completament la sal, sinó aprendre a controlar-la. Una dieta equilibrada i baixa en sal contribueix a protegir el cor, els ronyons i la salut a llarg termini, tant en adults com en infants. Controlar el que mengem avui és una inversió directa en benestar futur.

