Vadegust
Les proteïnes presents en aquests aliments ajuden a prevenir el càncer intestinal

Un nou estudi realitzat pel Centre RIKEN de Ciències Mèdiques Integratives al Japó indica que certes proteïnes que es troben en aliments com la carn i la llet podrien suprimir el desenvolupament de tumors a l’intestí prim, proporcionant noves pistes sobre la relació entre l’alimentació i la prevenció del càncer, tal i com publica Telecinco.

Proteïnes dels aliments i el seu paper en la prevenció del càncer

Tot i que els antígens alimentaris són sovint associats a reaccions al·lèrgiques amb aliments com els cacauets, els mariscs, el pa, els ous o la llet, aquest estudi revela que no tots els antígens tenen efectes negatius. De fet, algunes proteïnes presents en aliments d’origen animal podrien jugar un paper clau en la lluita contra el càncer intestinal. Segons els investigadors, els components d’aquests aliments poden inhibir el desenvolupament de tumors a l’intestí prim, un tipus de càncer que és molt menys freqüent que els tumors colorectals.

L’estudi, dirigit pel doctor Hiroshi Ohno i publicat a la revista Frontiers in Immunology, ha demostrat que aquestes proteïnes activen el sistema immunitari de l’intestí, que esdevé capaç de frenar l’aparició de nous tumors. Aquest descobriment proporciona una nova perspectiva sobre el paper que poden tenir els aliments en la prevenció del càncer, especialment a l’intestí prim.

Un experiment innovador amb resultats prometedors

Els investigadors van iniciar l’estudi amb ratolins que tenien una mutació en un gen supressor de tumors, un model similar a la poliposi adenomatosa familiar en humans, on hi ha un alt risc de desenvolupar tumors a l’intestí. En l’experiment, van alimentar dos grups de ratolins amb dietes diferents: un amb aliment normal i un altre amb menjar sense antígens. Els resultats van ser clars: els ratolins que van consumir l’aliment normal van presentar menys tumors a l’intestí prim en comparació amb els que van consumir aliment sense antígens, tot i que no hi va haver diferències en els tumors de l’intestí gros.

Un got de llet | Unsplash
Un got de llet | Unsplash

En una segona fase de l’experiment, es va afegir albúmina, una proteïna que es troba a la carn, a la dieta sense antígens. Els resultats van mostrar que els tumors a l’intestí prim es van suprimir de manera similar als dels ratolins que van rebre aliment normal. Això suggereix que la supressió de tumors està directament relacionada amb la presència d’antígens, i no amb altres factors nutricionals dels aliments.

A més, les diferents dietes també van tenir un impacte en les cèl·lules immunitàries, especialment en les cèl·lules T de l’intestí prim. Els ratolins alimentats amb dieta sense antígens van tenir moltes menys cèl·lules T, mentre que els que van consumir aliment normal o aliment amb proteïna de llet van mostrar una activació immunitària més forta.

Implicacions clíniques i advertències

Aquestes troballes tenen implicacions importants per a la pràctica clínica. Les dietes sense antígens, similars a les dietes elementals utilitzades en pacients amb malalties digestives greus com la malaltia de Crohn o el síndrome de l’intestí irritable, no contenen proteïnes completes, només aminoàcids simples. Això facilita la digestió, però segons els investigadors, podria augmentar el risc de desenvolupament de tumors en pacients amb condicions com la poliposi adenomatosa familiar.

El doctor Ohno adverteix que aquestes dietes elementals s’han de considerar amb cura, especialment en pacients amb un risc alt de càncer intestinal. A més, assenyala que persones sense problemes gastrointestinals greus que adoptin aquestes dietes per perdre pes o reduir inflamacions poden estar assumint riscos innecessaris. L’estudi subratlla que aquest tipus de dietes no s’han de seguir sense la supervisió d’un metge, ja que podrien posar en perill la salut intestinal en lloc de millorar-la.

Els resultats d’aquest estudi obren la porta a futures investigacions sobre com els antígens alimentaris poden influir en la prevenció del càncer, i podrien modificar la forma en què abordem tant la dieta com el tractament de les malalties gastrointestinals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa