El que fa uns anys sonava a ciència-ficció ara és una línia d’investigació seriosa: utilitzar insectes com a font proteica alternativa. Un equip de la Universitat Oberta de Catalunya està explorant com incorporar hidrolitzats de cuc de la farina en aliments tan quotidians com brownies o làctics pasteuritzats, amb resultats sorprenentment bons i amb un potencial enorme en clau de sostenibilitat, tal i com publica ‘La Vanguardia’.
Com s’incorpora la proteïna d’insecte
En lloc d’utilitzar insectes sencers, els investigadors han treballat amb formes hidrolitzades, una mena de farina proteica que s’integra amb molta més facilitat en receptes i genera menys rebuig entre els consumidors. En aquest estudi, el producte es va afegir a làctics aromatitzats amb avellana i vainilla i a brownies.
Segons els investigadors, la resposta va ser especialment positiva en els brownies. La presència de l’hidrolitzat va aportar una textura més suau, esponjosa i elàstica. Marta Ros, doctoranda de la UOC i coautora del treball, explica que aquestes proves confirmen que el format en què s’afegeix la proteïna d’insecte és clau per aconseguir productes agradables i ben valorats.

Per què aquesta forma funciona millor
La recerca reforça la idea que no totes les presentacions d’insectes serveixen igual. L’hidrolitzat, en ser més neutre i fàcil d’incorporar, facilita la transició cap a una alimentació més sostenible sense exigir un gran canvi cultural. Barrejat en un brownie o en un batut, el pas resulta molt més assumible per al consumidor mitjà.
Amb una població mundial en creixement i una demanda proteica cada vegada més alta, els insectes es posicionen com una alternativa rica en nutrients, econòmica i amb un impacte ambiental molt inferior al de la ramaderia tradicional. Integrar-los en productes dolços o làctics pot accelerar-ne l’acceptació.
A més de la UOC, en l’estudi també hi han participat investigadors de la UAB, la UPC i la Universitat de Plymouth, consolidant una línia de recerca que apunta directament cap al futur de l’alimentació sostenible.

