Vadegust
Per què és important pelar sempre la fruita, segons un expert

Menjar fruita cada dia és una de les recomanacions bàsiques per mantenir una alimentació equilibrada. Aporta vitamines, minerals, fibra i un ampli ventall de compostos beneficiosos per a la salut. Tot i això, sovint sorgeix el dubte de si és millor consumir-la amb pell —especialment en peces com la poma o la pera— o si és preferible pelar-la sempre.

Aquesta qüestió és clau en el llibre “80 recomendaciones para evitar los tóxicos” del catedràtic de Radiologia i Medicina Física de la Universitat de Granada, Nicolás Olea, tal i com recull el portal “Gastro” de Telecinco. L’expert subratlla que la pell de la fruita és, en molts casos, la principal via d’entrada de pesticides i altres substàncies químiques utilitzades en la producció agrícola convencional.

La presència de pesticides en la fruita

Segons Olea, els informes de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i de l’AESAN indiquen que aproximadament un 60% dels aliments estan lliures de residus químics, mentre que un 38% en contenen un o més, i prop d’un 2% superen els límits legals. Tot i que aquestes dades semblen tranquil·litzadores, la realitat és que la major part de la població queda exposada a pesticides de manera regular.

Estudis de biomonitoratge a infants i joves a Espanya han detectat residus d’aquests productes en orina, cosa que demostra fins a quin punt és difícil evitar-ne el contacte si es consumeix fruita de cultiu convencional.

Un home pelant pomes | Freepik

Per què pelar la fruita és una mesura eficaç

Davant aquesta situació, Olea defensa que pelar la fruita és una manera senzilla i útil per reduir la ingestió de pesticides, així com d’altres compostos afegits per millorar-ne l’aparença -com les ceres- o prevenir-ne el deteriorament -com els fungicides.

Tanmateix, l’expert adverteix que pelar o rentar no sempre és suficient. Molts pesticides actuals són sistèmics, és a dir, s’incorporen al fruit a través de l’arrel durant el reg. En aquests casos, ni rentar ni pelar no n’eliminen totalment els rastres.

La millor alternativa: producció ecològica

Olea recomana, sempre que sigui possible, optar per fruita de producció ecològica, ja que conté molts menys residus químics. Tot i no estar completament exempta de pesticides, els controls i les substàncies permeses són molt més estrictes.

Així, pelar la fruita és una bona pràctica per reduir l’exposició als pesticides, però complementar-la amb una elecció més conscient dels aliments permet minimitzar encara més els riscos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa