Menjar fruita cada dia és una de les recomanacions bàsiques per mantenir una alimentació equilibrada. Aporta vitamines, minerals, fibra i un ampli ventall de compostos beneficiosos per a la salut. Tot i això, sovint sorgeix el dubte de si és millor consumir-la amb pell —especialment en peces com la poma o la pera— o si és preferible pelar-la sempre.
Aquesta qüestió és clau en el llibre “80 recomendaciones para evitar los tóxicos” del catedràtic de Radiologia i Medicina Física de la Universitat de Granada, Nicolás Olea, tal i com recull el portal “Gastro” de Telecinco. L’expert subratlla que la pell de la fruita és, en molts casos, la principal via d’entrada de pesticides i altres substàncies químiques utilitzades en la producció agrícola convencional.
La presència de pesticides en la fruita
Segons Olea, els informes de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i de l’AESAN indiquen que aproximadament un 60% dels aliments estan lliures de residus químics, mentre que un 38% en contenen un o més, i prop d’un 2% superen els límits legals. Tot i que aquestes dades semblen tranquil·litzadores, la realitat és que la major part de la població queda exposada a pesticides de manera regular.
Estudis de biomonitoratge a infants i joves a Espanya han detectat residus d’aquests productes en orina, cosa que demostra fins a quin punt és difícil evitar-ne el contacte si es consumeix fruita de cultiu convencional.

Per què pelar la fruita és una mesura eficaç
Davant aquesta situació, Olea defensa que pelar la fruita és una manera senzilla i útil per reduir la ingestió de pesticides, així com d’altres compostos afegits per millorar-ne l’aparença -com les ceres- o prevenir-ne el deteriorament -com els fungicides.
Tanmateix, l’expert adverteix que pelar o rentar no sempre és suficient. Molts pesticides actuals són sistèmics, és a dir, s’incorporen al fruit a través de l’arrel durant el reg. En aquests casos, ni rentar ni pelar no n’eliminen totalment els rastres.
La millor alternativa: producció ecològica
Olea recomana, sempre que sigui possible, optar per fruita de producció ecològica, ja que conté molts menys residus químics. Tot i no estar completament exempta de pesticides, els controls i les substàncies permeses són molt més estrictes.
Així, pelar la fruita és una bona pràctica per reduir l’exposició als pesticides, però complementar-la amb una elecció més conscient dels aliments permet minimitzar encara més els riscos.

