Vadegust
On guardar els plàtans perquè es conservin millor

El plàtan és una de les fruites més consumides al món. El seu sabor dolç, la seva aportació nutricional i la seva versatilitat a la cuina el converteixen en un aliment indispensable. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir tres peces de fruita al dia, i el plàtan és una de les opcions més escollides. Ara bé, saber on i com guardar-lo és clau per allargar-ne la frescor.

Per què no a la nevera ni al rebost?

Moltes persones opten per guardar els plàtans a la nevera, pensant que el fred en frenarà la maduració. En realitat, el que passa és que la pell s’ennegreix i el sabor perd intensitat. El plàtan és una fruita tropical i, per tant, molt sensible a les baixes temperatures. Tot i que el fred pot alentir la maduració, també en talla el desenvolupament dels aromes i dels sucres naturals.

El rebost tampoc és la millor alternativa. Si l’ambient és sec, la fruita s’asseca, i si hi ha massa humitat, apareix condensació i es pot generar floridura. A més, els plàtans absorbeixen fàcilment olors fortes, com les de la ceba o l’all, cosa que altera el seu sabor.

El millor lloc per conservar-los

Segons els experts fruiters, l’espai ideal per als plàtans és una zona fresca i ventilada, amb temperatures entre 15 i 20 °C. Una recomanació habitual és penjar els plàtans en lloc de deixar-los recolzats sobre una superfície. D’aquesta manera s’eviten punts de pressió que poden provocar taques fosques i una maduració irregular.

També és important tenir-los separats d’altres fruites que produeixen etilè, com les pomes, les peres o els kiwis. L’etilè accelera la maduració i pot fer que els plàtans s’estovin massa ràpidament.

Plàtans | Freepik
Plàtans | Freepik

Trucs per allargar la seva vida útil

Hi ha petites tècniques que poden ajudar a conservar els plàtans més temps:

  • Envoltar la part superior i inferior amb film transparent o paper d’alumini per reduir la producció d’etilè.
  • Utilitzar bosses de paper perforades perquè la fruita respiri sense acumular humitat.
  • Separar els plàtans del ramell per frenar-ne la maduració conjunta.
  • Congelar-los un cop pelats si estan molt madurs i fer-los servir després en batuts, gelats o rebosteria.

Un fruit versàtil a cada etapa

El plàtan no té un únic punt òptim de consum. Verd, és ferm i ideal per acompanyar plats salats. Groc i al punt, encaixa en esmorzars o com a snack saludable. Amb taques marrons, ofereix la seva màxima dolçor i és perfecte per a postres i masses. Quan ja és molt madur, es pot aprofitar per batuts o com a endolcidor natural.

En definitiva, escollir bé el lloc de conservació i aplicar alguns trucs senzills pot marcar la diferència i ajudar-nos a gaudir més temps d’aquesta fruita tan estimada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa