Vadegust
Un nou estudi revela un efecte inesperat del cafè sobre el cor

El cafè és una de les begudes més estimades i presents en el nostre dia a dia. Amb l’auge de les cafeteries d’especialitat i les màquines domèstiques cada cop més sofisticades, el seu consum no ha parat de créixer. Ara, un nou estudi científic ha aportat una dada inesperada que ha deixat bocabadats tant experts com consumidors: el cafè podria tenir un efecte protector en persones amb fibril·lació auricular.

Durant anys, aquesta beguda ha estat envoltada de dubtes, sobretot entre persones amb problemes cardíacs. Però, segons aquesta nova recerca, el que pensàvem que podia ser perjudicial podria tenir, en realitat, un efecte positiu, segons publica OK Diario.

Un assaig clínic amb resultats contundents

La investigació, liderada per la doctora Johanna Contreras, cardiòloga del Mount Sinai Fuster Heart Hospital de Nova York, va analitzar durant sis mesos el comportament de 200 pacients després d’una cardioversió exitosa. Els participants es van dividir en dos grups: un que consumia almenys una tassa de cafè amb cafeïna al dia, i un altre que havia d’abstenir-se completament de qualsevol producte amb cafeïna.

Segons els resultats, la recurrència de fibril·lació auricular o aleteig auricular va ser significativament menor en el grup consumidor de cafè (47%) que en el grup abstemi (64%). En termes estadístics, això es va traduir en un 39% menys de risc de recurrència entre els pacients que bevien cafè de manera habitual.

Els investigadors també van remarcar que no es van detectar diferències rellevants en efectes adversos, un punt crucial per avalar la seguretat del consum moderat entre persones amb antecedents d’arrítmies.

Una tassa de cafè | Freepik
Una tassa de cafè | Freepik

Què implica aquest descobriment?

Aquest estudi obre la porta a una revisió de les recomanacions clíniques que, tradicionalment, suggerien evitar el cafè en pacients amb patologies cardíaques. Segons els autors, una tassa diària podria ser compatible amb la salut del cor i fins i tot aportar beneficis en la prevenció de recurrències.

Tot i això, els especialistes insisteixen que cal tenir en compte factors personals com la tolerància a la cafeïna, altres malalties associades i els hàbits generals de vida. El cafè pot ser un aliat, però sempre dins d’un estil alimentari equilibrat.

L’estudi reforça la idea que aquesta beguda, lluny de ser un simple estimulant, pot tenir un paper més complex i positiu en la salut cardiovascular. Per a moltes persones, el cafè del matí és molt més que un hàbit: és un plaer, una rutina i, ara ho sabem, potser també una ajuda inesperada per al cor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa