Durant els dies d’exàmens, les presses i els nervis fan que molts estudiants recorrin al cafè per “despertar-se” o als cereals ensucrats per obtenir energia ràpida. Però, segons la nutricionista Paula Lope Santamaría, aquestes opcions poden resultar contraproduents i provocar una baixada de concentració just en el moment més decisiu.
L’especialista, graduada per la Universitat Europea Miguel de Cervantes i tutora a TusClasesParticulares, i tal i com recull OK Diario, adverteix que el que s’esmorza abans d’un examen pot determinar en gran mesura el rendiment cognitiu.
L’esmorzar ideal abans d’un examen
Segons Lope Santamaría, cal evitar els productes ultraprocessats i prioritzar aliments naturals que alliberen energia de manera gradual. “L’esmorzar ha d’aportar prou energia per mantenir la ment activa, però sense generar un pic ràpid que després decaigui”, explica.
Així, proposa aquestes categories d’aliments:
- Hidrats de carboni complexos: pa integral, civada o fajol, que aporten energia d’absorció lenta.
- Proteïnes: ous, pernil dolç o tonyina, per mantenir la sacietat i evitar distraccions.
- Làctics fermentats: iogurt, quefir o formatge fresc, que afavoreixen la producció de triptòfan, vinculat a la memòria i l’estat d’ànim.
- Fruites: per obtenir sucres naturals i un plus d’energia immediata.

Nutrients que nodreixen el cervell
La nutricionista també destaca diversos aliments que milloren la memòria i la concentració:
- Peixos blaus, rics en omega-3, essencials per al desenvolupament cerebral.
- Fruits secs i llavors, que aporten antioxidants i vitamina E, clau per prevenir l’estrès oxidatiu.
- Fruites i verdures amb carotens i vitamina C, com els cítrics, les maduixes o el kiwi, que regulen la concentració i l’estat d’ànim.
Idees d’esmorzars o berenars per a estudiants
Lope suggereix opcions simples i equilibrades per afrontar els exàmens amb energia:
- Entrepà de pa integral amb pernil dolç i un plàtan.
- Iogurt natural amb nous, panses i una poma.
Aquestes combinacions uneixen hidrats complexos, proteïnes i sucres naturals, i són fàcils de preparar fins i tot en els matins més atrafegats.
Segons l’experta, una dieta equilibrada millora la concentració, la memòria i redueix l’estrès en adolescents i universitaris. Per això, recomana substituir el cafè i els cereals ensucrats per opcions més completes i nutritives. “Ni el cafè ni els cereals són la millor opció per pensar amb claredat”, recorda Paula Lope, deixant clar que una bona alimentació és també una eina d’estudi.

