Vadegust
Els fruits secs milloren la salut cerebral i la microbiota

Un equip de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i el CIBER d’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) ha relacionat el consum regular de fruits secs amb una millor funció cognitiva i una microbiota intestinal més diversa. L’estudi, publicat a la revista Age and Ageing, és el primer que examina de manera prospectiva aquesta doble connexió entre cervell i intestí.

Resultats principals

Les persones que consumien entre tres i set racions setmanals de 30 grams de fruits secs mostraven millors resultats cognitius en comparació amb aquells que en menjaven menys d’una ració a la setmana. A més, es van detectar diferències en certs grups bacterians beneficiosos vinculats a un consum més alt d’aquests aliments.

Després de sis anys de seguiment, els investigadors apunten que la microbiota podria afavorir la síntesi de metabòlits que, en arribar al cervell, contribuirien a millorar la funció cognitiva a través de diversos mecanismes encara poc coneguts.

Un grapat de fruits secs | Pxhere
Un grapat de fruits secs | Pxhere

Impacte en la salut cerebral

Segons la primera autora del treball, Jiaqi Ni, aquest descobriment reforça la idea que uns hàbits alimentaris saludables poden tenir un “impacte positiu” sobre el cervell. Els fruits secs, per la seva composició rica en greixos saludables, fibra, vitamines i minerals, emergeixen així com una estratègia dietètica senzilla però prometedora.

El director de la recerca, Jordi Salas-Salvadó, destaca que els resultats no només confirmen els beneficis coneguts dels fruits secs, sinó que també “obren noves vies d’investigació” sobre com la dieta modula la microbiota i, indirectament, la salut cerebral.

L’estudi va analitzar dades de 747 participants, amb una edat mitjana de 65 anys i condicions com sobrepès, obesitat o síndrome metabòlic. L’objectiu era identificar factors modificables que ajudin a prevenir malalties relacionades amb el deteriorament cognitiu.

Un context d’envelliment global

Davant la manca de tractaments efectius per frenar la progressió de la demència i altres trastorns neurodegeneratius, els investigadors subratllen la importància de mesures preventives accessibles. En aquest context d’envelliment poblacional i augment de casos de demència, els fruits secs podrien convertir-se en una eina clau.

Els científics assenyalen que afegir un grapat de fruits secs a la dieta diària és una mesura simple i assequible que pot promoure un envelliment cognitiu saludable. El missatge és clar: la nutrició juga un paper fonamental en la salut del cervell i petits canvis a la dieta poden tenir grans resultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa