La Pastisseria Faixat, situada al carrer Muntaner de Barcelona, ha estat coronada com a guanyadora de la sisena edició de la Ruta dels Millors Panellets de Pinyons de Catalunya. El jurat del certamen li ha atorgat el prestigiós Panellet d’Or, reconeixent la qualitat extraordinària del seu producte, tant en sabor com en elaboració i presentació. L’esdeveniment, organitzat per l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona, s’ha consolidat com la gran cita anual de la pastisseria catalana vinculada a la Castanyada.
Un certamen amb 56 participants i màxima exigència
En aquesta edició hi han participat 56 mestres pastissers i flequers d’arreu del país, que han presentat les seves propostes de panellet tradicional de pinyons. El jurat va fer un tast a cegues per garantir la imparcialitat i valorar les peces segons criteris molt estrictes: qualitat del massapà, torrat dels pinyons, textura, estructura, aroma i presentació.
El jurat estava format per professionals reconeguts del sector:
– Rafa Batalla, professor de pastisseria de l’Escola del Gremi de Flequers de Barcelona
– Jordi Sempere i Delfín Massó, professors de l’Institut de Gastronomia de Barcelona
– Pere Fàbrega, tècnic flequer

El podi dels millors panellets
El Panellet d’Or ha estat per a Faixat, que ha destacat per un massapà equilibrat i una cocció impecable. El Panellet de Plata s’ha atorgat ex aequo a Carles Rovira, de Fleca Rovira (Santa Agnès de Malanyanes), i Miquel Maza, de Forn Oller (Barcelona). El Panellet de Bronze ha estat per Adan Saez, de Xocosave (Riudoms), una de les revelacions del certamen.
La trajectòria d’una pastisseria d’ofici
La Pastisseria Faixat és un comerç emblemàtic de Barcelona amb més de 95 anys d’història. Fundada el 1929, és avui dirigida per Enric Faixat Christensen, tercera generació de la família. Des del 2011, Faixat ha apostat per la modernització del negoci sense perdre l’essència artesana: obrador a la vista, productes tradicionals revisats i un fort compromís amb la qualitat.
Entre els seus reconeixements destaquen:
Premi al Millor Jove Pastisser Artesà Innovador 2015
Diploma de Mestre Artesà Alimentari de la Generalitat (2022)
Finalista entre els 50 Millors Pastissers de Catalunya (2021-2025)
Premiada a la Ruta dels Millors Panellets de Barcelona (2020-2024)
L’acte de lliurament va reconèixer també tots els participants amb diplomes d’honor i va culminar amb una degustació de productes de pastisseria i copa de cava. La Ruta dels Millors Panellets reafirma així el seu objectiu: posar en valor un producte icònic de la gastronomia catalana, reforçar el teixit local i promoure l’ofici artesà. Enguany, un cop més, el panellet ha demostrat que és molt més que un dolç de tardor: és cultura, tradició i identitat.

