Vadegust
L’esmorzar ideal per evitar pics de glucosa, segons un expert

L’esmorzar és, sovint, la menjada més desatesa del dia. Les presses i la idea que qualsevol cosa val fan que moltes persones recorrin a sucs de fruita, smoothies o cereals ensucrats pensant que són opcions saludables. Tanmateix, el doctor japonès Satoru Yamada, subdirector de l’Hospital de Recerca Kitasato i director del Centre de Diabetis, adverteix al seu llibre “La fatiga per sucre” que aquestes pràctiques poden provocar pics de glucosa que afecten negativament el rendiment i la salut, tal i com recull el portal “Gastro” de Telecinco.

Segons Yamada, aquests pics poden acabar desencadenant un “efecte dòmino” que afavoreixi diabetis, obesitat, hipertensió o dislipidèmia. I el primer error comença just al matí.

Per què no s’ha d’esmorzar només fruita

Tot i que la fruita és un aliment saludable, no sempre ho és quan es pren sola i en determinats formats. El doctor assenyala que un smoothie o un suc natural “concentren massa fructosa i aporten poca fibra, proteïna i greix”. Aquests greixos saludables són necessaris per mantenir estable l’energia al llarg del matí, i eliminar-los pot generar més gana i més cansament.

A més, la velocitat amb què esmorzem també juga un paper important: com més ràpid mengem, més elevats són els pics de glucosa.

Un bol per esmorzar amb fruita i xia | Freepik
Un bol per esmorzar amb fruita i xia | Freepik

Com ha de ser un esmorzar equilibrat

Per mantenir els nivells de glucosa estables, Yamada recomana incorporar proteïna i greixos saludables des de primera hora. Alguns exemples són ous, formatge, iogurt natural sencer o fruits secs. També es poden afegir petites porcions de carbohidrats complets, com pa integral o civada, però sempre en poca quantitat i al final de l’àpat.

“El més important és evitar començar el dia amb sucre o farina refinada”, explica l’expert. Aquests ingredients provoquen un augment ràpid d’insulina i afavoreixen la somnolència de mig matí.

Quan és millor menjar fruita

La recomanació de Yamada és clara: la fruita s’ha de consumir després d’un àpat principal, mai en dejú ni com a esmorzar únic. Quan es combina amb proteïna i greix, l’absorció dels sucres és més lenta i s’eviten els pics de glucosa. En canvi, prendre-la sola -especialment a primera hora- accelera l’augment de fructosa en sang i pot contribuir a la coneguda “fatiga per sucre”.

Si vols, et preparo també una versió més breu per xarxes, un headline alternatiu, o un altre to (més divulgatiu, més periodístic, etc.).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa