Vadegust
Dos terços de la canyella venuda a la UE està adulterada

La canyella és una de les espècies més apreciades del món, però un informe recent ha posat en dubte la seva qualitat al mercat europeu. El Centre Comú d’Investigació (JRC), organisme científic de la Comissió Europea, ha analitzat 104 mostres adquirides en supermercats i botigues de tretze països -entre ells deu de la UE, el Regne Unit, Sèrbia i Sri Lanka-. El resultat és preocupant: més del 66% dels productes presentaven problemes de qualitat, adulteracions o riscos per a la salut, segons publica ‘La Vanguardia’.

Un producte fàcil de falsificar

Les espècies, per la seva naturalesa i el seu alt preu, són especialment vulnerables a les falsificacions, sobretot quan es venen en pols. En el cas de la canyella, la varietat més preuada és la de Ceilan, originària de Sri Lanka, amb un aroma suau i complex. Tot i això, és habitual que aquesta s’hagi substituït per cassia, més econòmica i amb un gust més intens.

L’estudi va constatar que un 9% de les mostres etiquetades com a canyella de Ceilan contenien en realitat cassia, parcialment o fins i tot totalment, fet que suposa un engany directe al consumidor. A més, es van detectar productes adulterats amb parts de la planta que no corresponen, com arrels o flors.

Canyella | Freepik

El risc de la cumarina

Un altre dels aspectes que més preocupa és la presència de cumarina, un compost natural propi de la cassia. En dosis petites no representa perill, però si se’n consumeix massa pot provocar danys hepàtics. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària fixa la ingesta diària tolerable en 0,1 mg per quilo de pes corporal. Això significa que una persona de 60 quilos no hauria de superar els 6 mg al dia.

El problema és que algunes mostres superaven aquesta xifra amb tan sols una culleradeta. En el cas dels infants, el risc és encara més gran: un nen de 30 quilos podria sobrepassar el límit segur amb només mitja culleradeta.

Altres contaminacions detectades

A banda de l’adulteració i la presència excessiva de cumarina, prop d’un 10% de les mostres analitzades contenien nivells massa elevats de plom. Aquest metall pesant és especialment perillós perquè s’acumula a l’organisme i pot causar problemes greus a llarg termini, especialment en nens i persones vulnerables.

L’estudi del JRC evidencia que gran part de la canyella venuda a la UE no compleix els estàndards de qualitat ni de seguretat. Els experts insisteixen en la necessitat de reforçar els controls i recomanen als consumidors escollir marques de confiança i moderar-ne el consum, sobretot en el cas dels infants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa