Vadegust
Detecten substàncies perilloses en diverses salses de tomàquet

Un recent estudi ha descobert la presència de substàncies perilloses en diverses marques de salses de tomàquet, incloent-hi un producte comercialitzat a Lidl a l’estat. Si ets dels qui no poden viure sense aquest condiment als àpats, aquesta informació pot ser rellevant per a tu.

Quines substàncies perilloses s’han trobat?

L’anàlisi ha estat realitzat per la revista suïssa sense ànim de lucre K-Tipp, tal i com recull OK Diario, que ha investigat 14 marques diferents de salses de tomàquet venudes en supermercats. Els resultats de la investigació han generat gran preocupació, ja que en moltes de les etiquetes analitzades s’han trobat substàncies que posen en risc la salut dels consumidors.

En concret, s’ha detectat la presència de plom, pesticides, micotoxines i clorats en diversos productes. Mentre que algunes salses de tomàquet destaquen per tenir un alt contingut de licopè (un antioxidant que protegeix contra malalties cardiovasculars i enforteix el sistema immunològic), altres presenten contaminants com metalls pesants i toxines perilloses.

Les substàncies trobades

Entre els contaminants descoberts, s’han identificat pesticides com insecticides i fungicides. Aquests compostos no només poden causar dany a la salut humana, sinó que també afecten greument el medi ambient, en particular els ecosistemes aquàtics. Un dels productes que conté aquestes substàncies és la marca Baresa, que es ven a Lidl a Espanya. Altres marques afectades inclouen Longobardi (Migros), M-Budget i Coop Prix Garantie.

En alguns productes, s’han trobat nivells alarmants de plom, un metall pesant que pot emmagatzemar-se als ossos durant dècades i provocar problemes greus de salut. Entre els productes amb presència de plom s’inclouen Longobardi (Migros), M-Budget i Migros Bio. El plom és especialment perillós, ja que pot afectar el sistema nerviós i tenir efectes tòxics a llarg termini.

A més dels metalls pesants, en alguns d’aquests productes s’han trobat micotoxines, concretament tres toxines del gènere Alternaria, produïdes per fongs. Aquestes toxines són preocupants perquè, fins i tot després de cuinar el producte durant un període prolongat, les toxines poden continuar sent actives i perjudicials per al consumidor. Els productes més afectats per aquestes micotoxines són els tomàquets de Migros Bio, Longobardi i M-Budget.

Finalment, només els tomàquets pelats de la marca Mutti contenien clorats, una substància que pot interferir amb l’absorció de iode al cos i danyar els glòbuls vermells. Els clorats són especialment perillosos per a les persones amb problemes de tiroides o deficiència de iode, ja que poden empitjorar aquests trastorns.

Dues llaunes de tomàquet obertes | Pxhere
Dues llaunes de tomàquet obertes | Pxhere

La salsa de tomàquet de Lidl afectada

L’estudi de K-Tipp va revelar que un dels productes comercialitzats a Lidl a Espanya, el tomàquet triturat Baresa, conté pesticides, incloent-hi insecticides i fungicides. Aquest producte es troba actualment en promoció, amb un descompte del 20% del 7 al 13 d’octubre, deixant el seu preu en 0,55 € per unitat, respecte als 0,69 € habituals.

Aquest tipus de resultats posen de manifest la importància de revisar els productes que comprem i de ser conscients de les substàncies que poden contenir. Encara que molts consumidors poden confiar en les marques per oferir productes segurs, estudis com aquest destaquen la necessitat de controls més estrictes i d’una major transparència per part dels fabricants.

Com actuar davant d’aquests resultats?

Davant d’aquest descobriment, és important prendre consciència sobre els aliments que consumim diàriament. Si ets habitual consumidor de salses de tomàquet, hi ha alguns passos que pots seguir per protegir-te:

  1. Revisar les etiquetes: Tot i que no sempre es detallen les substàncies perilloses, alguns productes poden informar sobre la seva procedència o mètodes de producció.
  2. Optar per productes ecològics: Les salses de tomàquet ecològiques solen estar subjectes a menys tractaments amb pesticides i poden ser una opció més segura.
  3. Cuinar a casa: Si és possible, preparar la salsa de tomàquet a casa amb ingredients frescos pot ser una alternativa més saludable i econòmica.
  4. Estar informat: Seguir investigacions i anàlisis de productes com els que realitza K-Tipp pot ajudar a mantenir-se al corrent dels riscos associats a certs aliments.

En conclusió, aquesta investigació revela que alguns productes de salses de tomàquet, inclòs el de Lidl a Espanya, contenen substàncies perilloses per a la salut. Els consumidors han de ser conscients d’aquests riscos i prendre mesures per minimitzar l’exposició a aquests contaminants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa