L’Organització de Consumidors i Usuaris assegura que menjar carn de porc i els seus derivats -incloent-hi els embotits elaborats amb carn de senglar- no comporta cap risc per a la salut. La precisió arriba després de detectar-se alguns casos de pesta porcina africana (PPA) en senglars silvestres d’una zona acotada de Catalunya. Es tracta d’una malaltia vírica que afecta exclusivament porcs i senglars, amb una mortalitat elevada, però que no és zoonòtica: no es transmet a humans ni per contacte directe ni pel consum de carn.
L’OCU recorda que fins i tot en la situació hipotètica de consumir carn o embotits d’animals malalts, no hi hauria risc per a les persones. De tota manera, considera aquest escenari molt improbable, ja que els productes disponibles al mercat provenen de circuits legals i sotmesos a controls estrictes de seguretat alimentària.

Una preocupació econòmica, no sanitària
La possible alarma no té a veure amb la salut pública, sinó amb les conseqüències econòmiques que podria provocar una eventual entrada del virus en alguna explotació porcina. Tot i així, el sector disposa de mesures de bioseguretat molt estrictes que fan aquesta possibilitat poc probable. Espanya és el primer productor de carn de porc de la UE i el tercer del món, amb més de 4,9 milions de tones anuals.
Encara que Espanya va eradicar la PPA l’any 1995, alguns països del sud i de l’est d’Europa continuen registrant casos, sobretot en senglars. Per això, la Unió Europea manté protocols de vigilància per evitar el contacte entre animals domèstics i fauna salvatge, així com per controlar qualsevol material que pugui contenir restes de carn infectada.

