El comí negre, conegut científicament com Nigella sativa i present en moltes barreges de curry, fa segles que s’utilitza com a planta medicinal per les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries. Ara, un equip de la Universitat Metropolitana d’Osaka (Japó) ha aportat dades clíniques que reforcen el seu potencial com a aliment funcional, especialment en la prevenció de l’obesitat i les malalties cardiovasculars.
L’estudi clínic i els resultats en persones
El treball, liderat per la professora associada Akiko Kojima-Yuasa, va combinar experiments cel·lulars i un assaig amb participants humans. Durant vuit setmanes, les persones voluntàries van consumir cinc grams diaris de pols de llavor de comí negre —prop d’una cullerada sopera— i es van mesurar els seus paràmetres sanguinis abans i després de la intervenció.
Els resultats van ser significatius: es van observar reduccions del colesterol total, del LDL o “dolent” i dels triglicèrids, alhora que augmentava el colesterol HDL, considerat protector. Aquestes millores del perfil lipídic s’associen a un risc més baix de patologia cardíaca i de mortalitat prematura, fet que apunta al possible paper preventiu del comí negre en poblacions amb factors de risc.
Què passa a nivell cel·lular?
Per entendre els mecanismes implicats, el grup investigador també va analitzar l’efecte de l’extracte de Nigella sativa en cèl·lules adiposes. Les proves van mostrar que el compost inhibeix l’adipogènesi, és a dir, la formació i maduració de les cèl·lules encarregades d’emmagatzemar greix. Ho fa bloquejant tant l’acumulació de gotícules lipídiques com el procés de diferenciació, fet que podria explicar part del seu efecte antiobesitat.

Segons Kojima-Yuasa, els resultats “demostren de manera concloent” un efecte hipolipemiant real en humans i reforcen la idea que el comí negre pot considerar-se un aliment funcional útil en estils de vida amb risc metabòlic elevat. Tot i això, la investigadora remarca que calen assajos més amplis i prolongats per confirmar-ne l’eficàcia i establir recomanacions precises.
Properes línies d’investigació
L’equip té previst continuar estudiant l’impacte del comí negre en altres marcadors clau, com la resistència a la insulina en la diabetis i els indicadors d’inflamació sistèmica. Si aquests resultats es confirmen, Nigella sativa podria convertir-se en un complement dietètic rellevant dins de les estratègies de prevenció de malalties metabòliques.

